'Iraans regime bedreigt spelers en hun familie'

Reacties

Voor het zeer beladen duel van Iran met de Verenigde Staten komt meer naar buiten over de immense druk op de Iraanse spelers met betrekking tot de situatie in eigen land, zo blijkt uit woorden van oud-international Reza Ghoochannejhad.

'Iraans regime bedreigt spelers en hun familie'
© Pro Shots

De situatie in eigen land, waarin demonstraties tegen de onderdrukking met geweld worden beantwoord, heeft zijn weerslag op het Iraanse WK-team. Met argusogen wordt gekeken hoe de spelers zich laten gelden, voor wie ze partij kiezen. Voor het duel met Wales werd in tegenstelling tot voor de start tegen Engeland wel (deels) meegezongen met het volkslied.

Ghoochannejhad vertelde bij Op1 dat het Iraanse regime zich direct bemoeit met de gang van zaken tijdens het WK. De spelers zijn in het hotel opgezocht en dwingend opgelegd mee te zingen met het volkslied en geen statements te maken. Daarbij werd gedreigd met grote consequenties, zo weet de oud-international. 'Geen zwarte banden, geen statements, geen gebaren, gewoon meezingen. Anders zouden ze vast komen te zitten als ze terugkomen in Iran.'

De dreigementen gaan verder dan alleen voor de spelers. Ook de veiligheid van hun families is in het geding, zo meldt CNN. Mochten de spelers zich niet houden aan de door het regime opgelegde maatregelen, dan volgen consequenties voor hun familie zoals arrestaties en martelingen.

Wereldkampioenschap

Stand Groep B Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
9-2
+7
7
2
Verenigde Staten
3
1
2
0
2-1
+1
5
3
Iran
3
1
0
2
4-7
-3
3
4
Wales
3
0
1
2
1-6
-5
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.