Jong Oranje in Noorwegen kampioen onwaardig

Op 23 juni werd Jong Oranje nog gekroond tot Europees kampioen. Minder dan drie maanden later was er ondanks een winst op Jong Noorwegen van die glans weinig over.

Jong Oranje in Noorwegen kampioen onwaardig

In de kwalificatie voor het volgende EK stelde Jong Oranje, dat het eerste duel met 1-0 had gewonnen van de beloftes van Macedonië, in Noorwegen zwaar teleur. Daar deed de 1-0 zege in Fredrikstad weinig aan af. Natuurlijk was de ambiance in Fredrikstad weinig verheffend en had coach Foppe de Haan de nodige spelers van de kampioensploeg niet meer tot zijn beschikking. Maar Jong Oranje liet zich van een bijzonder slechte kant zien.

Van Royston Drenthe en Ismail Aissati mocht meer worden verwacht. Maar ook zij konden het inspiratieloze Nederland voor rust niet op gang brengen. De ploeg van Foppe de Haan viel in de eerste helft op met vooral slordig en tempoloos spel.

De enthousiaste Noren verzuimden op slag van rust het slechte Nederlandse spel af te straffen. Misschien wel tekenend voor de eerste 45 minuten schoot Kevin Larsen een strafschop ruim naast. Het vasthouden door Erik Pieters van Arnar Førsund had de thuisploeg een penalty opgeleverd.

De eerste echte kans - debutant Nordin Amrabat schoot naast na knap voorbereidend werk van Drenthe - was na een uur het begin van een opleving. Na zeventig minuten nam Jong Oranje ook de leiding.

Jørgen Horn kon de doorgebroken Drenthe alleen ten koste van een overtreding afstoppen. De gevolgen voor Noorwegen waren beslissend. Niet alleen kreeg de Noorse verdediger rood, maar ook Drenthe benutte de toegekende strafschop. De korte opleving was voldoende voor weer drie punten. Jong Noorwegen-Jong Oranje 0-1 (0-0) 71. Drenthe 0-1 (strafschop). Rode kaart: Horn (Noo) Gele kaarten: Brama, Elia, Pieters, Amrabat, Donk, Drenthe (Ned), Demidov, Skjelbred (Noo). Toeschouwers: 1084.Jong Oranje: Vermeer; Zuiverloon, Donk, Van der Wiel, Pieters; Agustien, Brama (83. Luijckx) , Aissati, Drenthe; Amrabat (63. George), Elia (46. Poepon).Jong Noorwegen: Lie; Førsund (88. Nordvik), Reginiussen, Horn, Larsen; Demidov, Strømnes (86. Bjørdal); Elyounoussi, Skjelbred, Hanssen; Børufsen (74. Nisja).

De veertien beste ploegen van de kwalificatie plaatsen zich voor de play-offs, die in oktober 2008 plaatsvinden. Zweden is het gastland voor het jeugd-EK, dat op 14 juni 2009 begint.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen