Keeper in Sloveense dienst raakt letterlijk en figuurlijk de weg kwijt

Reacties

'Volgens mij heeft de doelman ambities als veldspeler. Hij is letterlijk en figuurlijk de weg kwijt.' De soundbite werd in Nederland iconisch onder gamers, en de uit Kroatië afkomstige doelman Mattija Orbanic liet zich erdoor inspireren.

Keeper in Sloveense dienst raakt letterlijk en figuurlijk de weg kwijt
© S4C

Iedereen die de populaire voetbalgame FIFA tussen 2005 en 2019 speelde en het commentaar op de Nederlandse inzendingen van Evert ten Napel en Youri Mulder liet staan, heeft die zin weleens gehoord. Het was het standaardcommentaar als een speler, uit verveling, frustratie of wanhoop, besloot om met zijn keeper het veld over te steken.

Orbanic, doelman van NK Bravo, deed hetzelfde. En niet in een of ander oefenpotje, maar in een serieuze kwalificatiewedstrijd tussen zijn ploeg en de Connah's Quay Nomads uit Wales in de eerste voorronde van de Conference League. De Welshmen hadden de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen en hielden in het eigen Essity Stadium knap stand. De wanhoop groeide bij de opponent, tot die een half uur voor tijd vrij hilarisch tot uiting kwam.

Orbanic ving de bal op halverwege het veld na een afgeslagen hoekschop. Dat is al rijkelijk ver voor zijn doel, maar het vervolg was nog veel gekker. Hij pompte de bal niet zelf de zestien weer in, maar dribbelde doodleuk het veld over – niemand viel hem ook lastig. Vanaf een meter of twintig haalde hij uit, het schot ging een behoorlijk eindje naast. Orbanic sprintte als een haas terug.

Uiteindelijk kwam het allemaal nog goed voor de Slovenen. Vlak voor tijd werd het 0-1, in de verlenging viel het bevrijdende tweede doelpunt. NK Bravo vervolgt zijn route richting Europese glorie tegen Zrinjski Mostar, een ploeg waarvan ze in Alkmaar weten dat die niet te onderschatten valt.

Behalve NK Bravo maakt ook Go Ahead Eagles volgende week zijn opwachting in deze ronde van de Conference League. Clubwatcher Sander Janssen schetste recent de stand van zaken in Deventer:

Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Conference League
Meer over UEFA Conference League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.