Kishna moet bij Lazio acties koppelen aan rendement

Reacties

Na slechts 36 wedstrijden keert Ricardo Kishna de Eredivisie de rug toe. Hij gaat voor Lazio spelen in de Serie A, maar om op dat niveau te slagen moet de vertrekkende Ajacied nog flinke stappen zetten.

Kishna moet bij Lazio acties koppelen aan rendement

Kishna vertrekt uit de Eredivisie met een dubieuze titel op zak. De buitenspeler was afgelopen seizoen namelijk de minst succesvolle dribbelaar in de Eredivisie. Van de voetballers die in de afgelopen jaargang minimaal 75 dribbelpogingen ondernomen, heeft hij het laagste succespercentage. In slechts 31 van de 94 gevallen (33 procent) kwam Kishna zijn directe tegenstander voorbij.

Niet alleen spelers als Memphis Depay (80 geslaagde dribbels, 45,5 procent), maar ook Mitchell Dijks (38 geslaagde dribbels, 49,4 procent) en Simon Poulsen (63 geslaagde dribbels, 54,3 procent) kunnen betere cijfers overleggen. Over dit onderwerp zocht Frank de Boer ook regelmatig de confrontatie met Kishna. 'Als hij twee man passeert staat iedereen op de banken, ik ook. Maar als je drie keer balverlies lijdt, zul je iets anders moeten doen', aldus de Ajax-coach in februari van dit jaar, toen zijn relatie met Kishna al aardig bekoeld was.

Buitenspelers onder De Boer met minimaal 75 ondernomen dribbels

Speler Ondernomen dribbels Succesvolle dribbels Slagingspercentage
Viktor Fischer 75 21 28%
Bojan Krkic 82 36 44%
Viktor Fischer 111 52 47%
Anwar El Ghazi 155 59 38%
Ricardo Kishna 94 31 33%
Lasse Schöne 83 34 41%

* 2012/13: Fischer. 2013/14 Bojan en Fischer. 2014/15: El Ghazi, Kishna en Schöne.

Wat dan weer voor de grillige buitenspeler pleit is dat in de vier volledige seizoenen onder De Boer geen enkele vleugelaanvaller zich ontwikkelde tot succesvolle dribbelaar. Dat lijkt erop te duiden dat de relatief trage opbouw van Ajax aanvallers niet bepaald in de kaart speelt. Nooit kwam een vleugelspits van De Boer in één seizoen zestig keer zijn directe tegenstander voorbij. Ter vergelijking, dat lukte in de afgelopen jaargang onder meer Excelsior (Jordan Botaka, 61 succesvolle dribbels) en NAC Breda (Adnane Tighadouini, 73 succesvolle dribbels) wel.

De mogelijke excuses ten spijt, Kishna stapt de Serie A niet bepaald binnen als gearriveerde vedette. Het rendement van de twintigjarige linkspoot blijft ver achter bij dat van andere vleugelaanvallers die de afgelopen jaren de stap van de Eredivisie naar het buitenland maakten. Balázs Dzsudzsák, Jeremain Lens, Dries Mertens, Quincy Promes, Dusan Tadic en Memphis Depay maakten allemaal minimaal tien doelpunten in hun laatste jaar in Nederland. Dzsudzsák, Lens, Mertens en Tadic voegden daar bovendien tien assists of meer aan toe. Daar steken de vijf doelpunten en vijf assists van Kishna in de afgelopen jaargang schril bij af.

De Ajax-fans sluiten Ricardo Kishna in de armen na zijn goal bij zijn competitiedebuut tegen AZ. Lang konden de fans niet van hem genieten, want na 47 officiële wedstrijden, 7 doelpunten en 13 assists vertrekt hij alweer.
De Ajax-fans sluiten Ricardo Kishna in de armen na zijn goal bij zijn competitiedebuut tegen AZ. Lang konden de fans niet van hem genieten, want na 47 officiële wedstrijden, 7 doelpunten en 13 assists vertrekt hij alweer.

Heeft Kishna met Lazio voor de juiste vervolgstap gekozen? De tactiek die trainer Stefano Pioli hanteert lijkt er een die bij Kishna past. Lazio speelt namelijk net als Ajax 4-3-3, maar daarbij moet aangetekend worden dat Pioli iets anders van zijn buitenspelers verlangt dan wat Kishna in Amsterdam gewend was. Pioli ziet zijn buitenste aanvallers namelijk graag naar binnen snijden om bij spits Miroslav Klose te sluiten.

Typische buitenspelers met krijt aan de schoenen zijn de vleugelspitsen van Lazio dus niet. Waar het klassieke Ajax-systeem van buitenspelers vooral verlangt de spits te ondersteunen met voorzetten, wil Pioli dat zijn mensen op de vleugel veel scoren. Dat die aanpak werkt blijkt wel uit de cijfers van vorig seizoen. Rechtsbuiten Antonio Candreva gaf negen assists en scoorde tien keer. Linksvoor Felipe Anderson was tien keer trefzeker en was zeven keer aangever.

Als Kishna aanspraak wil maken op een basisplaats, dan moet hij deze cijfers in Rome gaan benaderen. Een flink karwei, want in de zwakkere Eredivisie slaagde hij daar nog niet in. Het direct veroveren van een basisplaats wordt dus extreem lastig, vanwege de uitstekende concurrentie. Behalve Candreva en Anderson beschikt Lazio namelijk met Baldé Keita over een andere geduchte rivaal voor de Hagenaar.

Wil Kishna dus slagen in de genadeloze Serie A, dan moet hij qua rendement een grote stap voorwaarts zetten. Daarnaast moet hij leren zijn acties beter te doseren, want iemand met het talent van Kishna hoort niet de minst succesvolle dribbelaar van de Eredivisie te zijn. (Reon Boeringa en Pieter Zwart)

Data via Opta Sports.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.