KNVB: 'Charme WK mag niet verloren gaan'
Na sceptische reacties uit Duitsland en Engeland, plaatst nu ook de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vraagtekens bij een groter WK. De FIFA wil het toernooi uitbreiden naar 48 landen.
De KNVB laat in een schriftelijke reactie weten 'open te staan voor vernieuwing, maar alleen als dit het voetbal vooruit helpt. Het sportieve belang moet altijd zwaarder wegen dan het financieel en commercieel belang'.
Voor FIFA-baas Gianni Infantino was een groter WK een verkiezingsbelofte. Hij zei eerder dat 'voetbal niet alleen van Europa en Zuid-Amerika is, maar van de hele wereld.' De verwachting is dan ook dat de continenten die nu het minste aantal toegangsbewijzen hebben, er het meest op vooruit gaan. Een groter WK biedt kansen voor landen als als Panama, Haïti, Nieuw-Zeeland, Oezbekistan en Congo, maar in Europa natuurlijk ook voor Nederland.
'Een uitbreiding van het WK biedt meer landen kans op plaatsing, wat goed is voor de ontwikkeling en beleving van het voetbal wereldwijd', aldus de KNVB. 'Ook kan een vernieuwde opzet voor meer spannende wedstrijden zorgen dan de huidige. Tegelijkertijd moet uitbreiding niet tot een onnodige toename van oninteressante wedstrijden leiden, want daar zit niemand op te wachten.'
'De charme en kracht van het WK mogen niet verloren gaan door economische belangen. Er gaan nu nog verschillende formats rond. Zodra FIFA met een concreet voorstel voor een nieuwe competitieopzet voor het WK komt, overleggen we met clubs, trainers, spelers en andere betrokkenen in het Nederlandse voetbal voordat we met een officieel standpunt komen.'
De FIFA vergadert deze dinsdag in Zürich over een WK XL. Er liggen vijf scenario's op tafel. Het WK houden zoals het nu is, twee competitieformats voor een WK met 40 landen en twee formats voor een WK met 48 landen. Het favoriete plan van Infantino is om te gaan voetballen in zestien groepen van drie landen, waarbij de beste twee doorgaan naar de knock-outfase. Het aantal wedstrijden neemt dan toe van 64 naar 80. Dit levert de FIFA bijna een miljard euro extra op.
De kritiek op poules van drie landen is dat dit zal gaan leiden tot rekenvoetbal. Aangezien er steeds één land vrij is en de ploegen niet gelijktijdig in actie komen, kunnen salonremises schering en inslag worden. Infantino wil dit oplossen door het gelijkspel op te heffen. Aan het eind van elke remise worden strafschoppen genomen, zodat er altijd een winnaar en een verliezer is. Daarmee zou het karakter van de sport dus worden aangepast, om het format mogelijk te maken.
Voor de WK's in Rusland en Qatar blijft het aantal deelnemende landen in elk geval 32. Het eerste grotere WK kan worden afgewerkt in 2026.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login