KNVB handhaaft straf van vier duels schorsing voor Bosz
Peter Bosz mag de komende vier duels niet op de bank zitten bij Vitesse. De coach krijgt de straf, naar aanleiding van zijn gedrag tijdens de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo, omdat de tuchtcommissie van de KNVB zich aan het aanvankelijke schikkingsvoorstel houdt.
Bosz werd vorige week woensdag weggestuurd tijdens het bekerduel van Vitesse met Heracles, dat na verlenging met 4-1 werd verloren door de Arnhemmers. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd stuurde scheidsrechter Danny Makkelie de trainer naar de tribune en na afloop toonde Bosz daar witheet over te zijn.
De aanklager deed hem hierop een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden, dat door Bosz resoluut van tafel werd geveegd. Makkelie was naar eigen zeggen aanvankelijk nog coulant voor de Vitesse-trainer, die pas na een onderbreking van de wedstrijd ook daadwerkelijk de gang naar de catacomben maakte. De zaak werd donderdag voorgelegd aan de tuchtcommissie, waarbij Bosz zich wederom fel uitte tegen de gang van zaken.
Vormfout
Uiteindelijk bleek de tuchtcommissie doof voor het verweer van Vitesse, dat onder meer van een 'vormfout' sprak. De Arnhemmers zetten zelfs in op vrijspraak. 'Het wegzenden van Bosz is op het formulier niet omschreven', aldus de jurist van Vitesse donderdag. 'Door die aantekening wordt een betrokkene in staat van beschuldiging gesteld. Essentiële procedures ontbreken.' De Arnhemmers verwezen daarbij naar de zaak van Feyenoorder Eljero Elia, die een week geleden op dezelfde feiten werd vrijgesproken. Vitesse kreeg evenwel nul op rekest.
Volgens de tuchtcommissie is bewezen dat Bosz 'bij herhaling in woord en/of gebaar te kennen gaf het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter en weigerde het speelveld te verlaten, waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Ook dat hij na afloop in een interview de arbitrage in diskrediet bracht door te insinueren dat de arbitrage partijdig was. De tuchtcommissie is van mening dat Bosz door zijn gedrag tijdens en na de wedstrijd het voetbal in diskrediet bracht.'
De aanklager sprak donderdag zelfs al van een betreurenswaardig en uniek moment. 'In de geschiedenis van de KNVB is het niet eerder voorgekomen dat een wedstrijd werd stilgelegd, omdat een weggestuurde trainer weigerde te gaan.'
Stadionklok
Vitesse had de KNVB ook aangesproken op de stadionklok in Almelo, die opzettelijk te ver teruggezet zou zijn. Ook die argumentatie werd in Zeist van tafel geveegd. Makkelie benadrukte donderdag immers dat zijn eigen tijdsregistratie leidend was en de klok op initiatief van Heracles was teruggezet.
'Voor de tuchtcommissie speelde het terugzetten van de stadionklok in hun oordeelsvorming geen rol, omdat het ging om de gedragingen van Bosz voordat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd en die na afloop van de wedstrijd. Dat op het wedstrijdformulier de reden van wegzenden niet vermeld stond, zoals Vitesse betoogde, speelde voor de tuchtcommissie evenmin mee. Ook zonder het wedstrijdformulier staan de gedragingen van Bosz voor de tuchtcommissie vast', zo duidde de KNVB die gang van zaken.
Bosz mag door zijn schorsing niet op de bank zitten tijdens de duels van Vitesse met FC Groningen (thuis, zondag), PEC Zwolle (uit), Ajax (thuis) en Excelsior (uit). De coach sprak donderdag al van een vreselijke week. 'Je wilt met voetbal bezig zijn. Dat ben ik veel te weinig geweest. Heel veel feiten kloppen gewoon niet. Dat hebben we proberen weg te zetten donderdagavond. Ik vind het allemaal niet eerlijk. Dat is waarom ik blij ben dat ik me eindelijk mag uitspreken. Als je hiervoor tegenwoordig wordt weggezonden, dan denk ik dat het heel druk gaat worden in Zeist. Wat mij nog het meeste pijn doet is als mij gezegd wordt: het voetbal in diskrediet brengen. Ik zit in commissies van de KNVB, in het bestuur coaches betaald voetbal. Ik zit al 35 jaar in het vak.'
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login