KNVB schiet Eredivisie met twintig clubs af

Reacties

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB ziet een Eredivisie met twintig clubs niet als een mogelijkheid en zal daartoe ook niet besluiten, zo blijkt uit het informatiedocument dat de clubs hebben ontvangen.

KNVB schiet Eredivisie met twintig clubs af
© Pro Shots

In de brief stipt de KNVB een aantal grote nadelen van een Eredivisie met twintig clubs aan. Zo hebben de gemeenten en de politie al onoverkomelijke bezwaren geuit tegen een competitie van deze omvang.

Verder leidt een tijdelijke uitbreiding tot een moordend schema, waarin clubs zeer vaak midweeks in actie moeten komen en er geen winterstop zal zijn. Nu al staat het vast dat de Eredivisie niet vóór 1 september zal beginnen (tot die datum heeft de overheid wedstrijden in het betaald voetbal verboden). Tegelijkertijd zal de finish redelijk vroeg moeten liggen, omdat in de zomer van 2021 het uitgestelde EK plaatsheeft.

De KNVB schrijft verder dat clubs waarschijnlijk hogere kosten zullen maken door de vier extra wedstrijden en het is onzeker of dit kan worden opgevangen met extra inkomsten, zeker nu er vermoedelijk duels zonder publiek worden gespeeld. Voorts wordt een Keuken Kampioen Divisie met achttien clubs (waarvan vier beloftenteams) als minder aantrekkelijk en spannend ervaren. Bovendien zal er aan het einde van het seizoen 2020/21 een versterkte degradatieregeling moeten worden toegepast, omdat het deelnemersveld weer op achttien clubs te brengen.

Concluderend meldt het bestuur betaald voetbal dat het in elk geval niet zal besluiten over te gaan tot een scenario waarin clubs wel promoveren, maar niet degraderen. Twee andere opties met betrekking tot promotie/degradatie zijn nog wel in leven. Simpel gesteld: wel promotie/degradatie en geen promotie/degradatie. Clubs kunnen kenbaar maken welke optie hun voorkeur geniet, met een deadline van vrijdag 16.30 uur. Het vraagstuk zal ook aan de orde komen in de call tussen de KNVB en clubs die om 14.30 uur begint.

De reglementen van de KNVB voorzien niet in een uitzonderlijke situatie als deze, waardoor teruggevallen moet worden op de slotbepaling dat dan het bestuur betaald voetbal beslist. Nu dit bestuur richting clubs gecommuniceerd heeft dat het niet zal besluiten tot een Eredivisie met twintig teams, is dat scenario definitief van tafel. Juridische experts schatten in dat een stap naar de burgerrechter om dit besluit aan te vechten weinig kansrijk is.

Hoe sterk staan clubs in juridisch opzicht? We vroegen het aan experts:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.