'Koppen bestaat over tien jaar misschien wel niet meer in het voetbal'

Reacties

Er moet serieuzer gekeken worden naar de gevolgen van hoofdblessures bij voetballers. Dat zegt Ryan Mason, die zelf moest stoppen na een schedelbreuk en nu opkomt voor de belangen van zijn collega's.

'Koppen bestaat over tien jaar misschien wel niet meer in het voetbal'
© Pro Shots

Voor de voormalig Engels international ging het mis toen hij bij Hull City speelde en botste met toenmalig Chelsea-verdediger Gary Cahill. De klap had een gigantische impact voor Mason, die serieus moest vrezen voor zijn leven. Hij herstelde behoorlijk, maar kon niet meer voetballen. Inmiddels is de 29-jarige Engelsman jeugdtrainer bij zijn oude club Tottenham Hotspur.

De botsing met Cahill is typisch zo'n incident dat niet te voorkomen valt in het voetbal, maar Mason vindt dat er beter moet worden gekeken naar hoofdklachten die wél te voorkomen zijn. Zo moet beoordeeld worden of het nog wel verstandig is zo vaak te koppen. Hij verwijst naar een onderzoek van neurospecialist dokter Willie Stewart, die concludeerde dat profvoetballers ruim drie keer meer kans hebben dan 'gemiddelde personen' op dementie en andere hersenaandoeningen.

Mason tegen de BBC: 'En ik weet niet of voetballers zich wel volledig bewust zijn van de mogelijke schade. Daarom is meer onderzoek en meer bewustwording nodig. Voetballers moeten beter worden voorgelicht. Misschien moet je ze op een gegeven moment wel wat laten ondertekenen, dat ze zich bewust zijn van de risico's en die aanvaarden.'

Mason pleit voor het invoeren van speciale regels zoals in het rugby gaat gebeuren vanaf januari. In die sport zijn er in Engeland vanaf komend jaar twee extra wissels per wedstrijd mogelijk voor als er hoofdblessures zijn. Volgens Stewart zou het nog beter zijn om met tijdelijke wissels te werken, in plaats van met permanente vervangers. Zo heeft de medische staf tijdens de wedstrijd meer tijd om de schade te beoordelen. Een arts kan dan tien minuten naar de hoofdblessure kijken en een andere speler neemt tijdens die periode de plek van het slachtoffer binnen de lijnen in. Zo is er voor artsen minder druk om snel een beslissing te nemen.

Mason: 'Ik ben blij met de huidige onderzoeken, het onderwerp wordt zo ook beter onder de aandacht gebracht. Over tien tot vijftien jaar bestaat koppen misschien wel niet meer in het voetbal. Het probleem voor de voetballers is dat ze niets van de gevolgen merken tot ze ouder worden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.