Kuipers-index: ervaren Irmatov weigert rode kaarten te geven

Reacties

Een dag vol zwakke optredens van de dienstdoende scheidsrechters. Ravshan Irmatov spande de kroon bij Argentinië - Kroatië. De ervaren Oezbeek zakte door het ijs, zijn collega's Antonio Mateu Lahoz en Mohammed Mohammed Abdulla scoorden ook onvoldoendes.

Kuipers-index: ervaren Irmatov weigert rode kaarten te geven

DENEMARKEN - AUSTRALIË 1-1

António Mateu Lahoz is ook voor het Nederlandse voetbal geen onbekende. Zo leidde hij in 2015 het EK-kwalificatieduel tussen Turkije en Oranje, waarin hij kort voor tijd een duidelijke Turkse overtreding onbestraft liet op weg naar de 3-0 eindstand. Op 13 november van datzelfde jaar floot Lahoz de dramatische oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland, die werd ontsierd door de terroristische aanslagen buiten het Stade de France. Ook krijgt hij geregeld topwedstrijden in eigen land en de Champions League toebedeeld. Toch verlopen zijn optredens zelden zonder wanklank. En dat was tijdens zijn WK-debuut niet anders.

Lahoz begon nog wel goed, maar haalde zich na 35 minuten problemen op de hals. Hij greep niet in bij een overtreding in de middencirkel op de Deense aanvaller Yussuf Poulsen, die werd vastgehouden. De Australische counter die daarop volgde, leidde tot een hoekschop en uiteindelijk zelfs een penalty. Uitgerekend diezelfde Poulsen kreeg de bal na een kopbal tegen zijn linkerarm, die hij op een onnatuurlijke en riskante wijze omhoog hield. Lahoz gebaarde direct dat er geen sprake was van hands, maar werd gecorrigeerd door de Amerikaanse VAR Mark Geiger. Nadat hij zelf de beelden had bestudeerd aan de zijlijn, kende de Spanjaard alsnog een strafschop toe.

Ook in de tweede helft ging Lahoz enkele keren cruciaal in de fout. Zo ontging hem een gemene trap van Tom Rogic op de rechtervoet van Jens Stryger Larsen en liet hij ook een overtreding op de Deense invaller Andreas Cornelius, die in de zestienmeter aan zijn shirt werd getrokken, onbestraft. Nu was die laatste situatie voor Lahoz vanuit zijn positie lastig waar te nemen en deed Cornelius het zelf ook niet slim door gewoon verder te spelen, maar waarom greep de VAR deze keer níét in?

In de slotfase maakte Lahoz er echt een potje van. Hij trad niet op toen de Australische invaller Daniel Arzani onderuit werd gelopen door twee tegenstanders, maar sprak het slachtoffer juist vermanend toe. De Spanjaard verzuimde ook een overtreding op de Deense aanvaller Pione Sisto te bestraffen, maar floot enkele seconden later wél bij een vergelijkbare actie in Australisch voordeel. Toen Sisto vervolgens protesteerde tegen dat inconsequente handelen, toonde Lahoz hem de gele kaart.

We weten natuurlijk niet wat Sisto precies zei, maar het blijft irritant als een arbiter forse overtredingen met hooguit een fluitsignaal afdoet – zoals in de slotfase bij een schop van Jackson Irvine – en wél kaarten trekt als hij zich voelt aangetast in zijn autoriteit. Dan vind je jezelf blijkbaar belangrijker dan (de gezondheid van) de spelers. Een slechte eigenschap voor een scheidsrechter.

Scheidsrechter: António Mateu Lahoz (Spanje) 5

Gele kaarten: 2 Rode kaarten 0 Aantal overtredingen: 12 (7-5) Aantal buitenspelgevallen: 1 (1-0) WK-ervaring: Geen

FRANKRIJK - PERU 1-0

Hoe dierbaar het WK-debuut als moment ook zal zijn geweest voor de arbiter uit de Verenigde Arabische Emiraten, als hij de wedstrijd van donderdagmiddag kritisch terugkijkt, zal hij zijn optreden snel willen vergeten. In Jekaterinenburg zorgde Mohammed Mohammed Abdulla vooral voor verwarring in plaats van duidelijkheid en was de VAR (Daniel Orsato in dit geval) nodig om de wedstrijd in goede banen te leiden.

De eerste betwistbare situatie was er in de zestiende minuut al. Kylian Mbappé zocht de combinatie met Olivier Giroud en lag op snelheid toen hij de bal terugkreeg van de spits. De rappe aanvaller raakte in het strafschopgebied de controle over de bal kwijt door een duw in de rug van Pedro Aquino. De scheidsrechter oordeelde dat de ster van Paris Saint-Germain zich te makkelijk liet vallen, terwijl de beelden toch echt het gelijk van Mbappé bewezen. De overtreding was echter niet zó duidelijk dat het voor de video-assistenten reden was om in te grijpen. Zeker duwfouten vallen al snel in een grijs gebied en leiden dit WK zelden tot een ingreep van de VAR.

Abdulla leek wel te worden geholpen door de VAR bij het beoordelen van de vermeende elleboogstoot van Paolo Guerrero ten opzichte van Samuel Umtiti. Anders is de lange aarzeling voor het geven van geel niet te verklaren. Door het wachten van de arbiter was er ook onnodig veel ophef en frustratie. Met zijn weifelende optreden gooide Abdulla wel vaker olie op het vuur. Het pijnlijkst was de fout tien minuten voor het einde. Bij een overtreding van Aquino op invaller Nabil Fekir gaf Abdulla geel aan Edison Flores. De VAR greep in. De gele kaart werd teruggetrokken en de echte dader ging alsnog op de bon. Persoonsverwisseling behoort immers ook tot het werkgebied van de VAR.

De gele kaart voor Paul Pogba bij een ongelukkige botsing betekende een passend einde van het WK-debuut van Abdulla. De verwachting is dat hij van de FIFA door het uitblijven van een volgende aanstelling alle tijd krijgt om zijn optreden te overdenken.

Scheidsrechter: Mohammed Mohammed Abdulla (Verenigde Arabische Emiraten) 4

Gele kaarten: 4 Rode kaarten 0 Aantal overtredingen: 26 (11-15) Aantal buitenspelgevallen: 1 (0-1) WK-ervaring: Geen

ARGENTINIË - KROATIË 0-3

Als scheidsrechter heb je soms pech dat je een wedstrijd te leiden krijgt waarin de ene na de andere keiharde overtreding gemaakt wordt en de ene na de andere overdreven duikeling plaatsvindt. Het verschil tussen echt en aanstellerij is nauwelijks te merken. Argentinië - Kroatië werd een ware beproeving voor de ervaren Ravshan Irmatov. Het was zo'n wedstrijd waarvan een arbiter blij is dat hij afgelopen is omdat hij zelf ook wel weet dat het niet goed genoeg was. Irmatov zal slecht geslapen hebben. Op zijn derde WK, in zijn tiende WK-wedstrijd, ging het mis. Zwaar onvoldoende, met name vanwege het uitblijven van rode kaarten. De VAR faalde mee.

De pech een moeilijke wedstrijd te moeten leiden vol met woeste tackles en verongelijkte heethoofden kun je ook benutten. Door kordaat op te treden, door de juiste straffen uit te delen, door simpelweg de regels na te leven. Irmatov greep de gelegenheid niet en liet het gebeuren. De Zuid-Amerikaanse tackles en Balkan-charges vlogen hem om de oren. Irmatov praatte, gebaarde, wuifde veel weg en gaf een paar gele kaarten. Zijn optreden was ondermaats, mede door een te afwachtend begin. De kans uit te blinken liet hij liggen. Sterker nog, hij had nog meer pech. Uitgerekend de man die zeker rood verdiende na een schandalige overtreding in de eerste helft nam de openingstreffer voor zijn rekening. Ante Rebic maaide voor rust bewust over de bal heen om Eduardo Salvio te blesseren en zette na rust op fraaie wijze zijn voet tegen de bal om een fout van doelman Willy Caballero af te straffen.

Irmatov probeerde zich in de tweede helft nog te herstellen, maar die poging mislukte ook jammerlijk. De tackles bleven hard en talrijk, de maatregelen bleven uit. De overtreding van Nicolás Otamendi was ook rood waard, maar het bleef bij geel. Dat de Argentijnen uit frustratie daarna ook nog naar van alles en nog wat schopten bleef ook zonder grote gevolgen. De lijn om veel door te laten spelen die dit WK is ingezet, was niet voor deze wedstrijd bestemd. Dat moet je aanvoelen en dat deed Irmatov duidelijk niet. Overigens hielp VAR Felix Zwayer hem daar ook niet bij. De discussies in de VAR-kamer moeten alle kanten opgeschoten zijn. Een extra camera op de daar aanwezige VAR's had toptelevisie opgeleverd.

Veel andere scheidsrechters zouden ook in dit chaotische duel gesneuveld zijn. Het is wrang voor de Oezbeek dat uitgerekend hem dit overkwam. Je hebt soms spelers die door hun coach in bescherming genomen moeten worden, omdat ze denken dat ze het niveau nog niet aankunnen. Het lijkt er verdacht veel op dat dit WK er ook voor Irmatov eentje te veel is. Hij moet zich als Messi in het Argentijnse elftal gevoel hebben. Met dat verschil dat Irmatov gewoon had kunnen doen wat-ie moest doen, omdat hij geen last had van tien zwakke ploeggenoten. Uit respect voor zijn loopbaan kan hem nog een WK-duel ten deel vallen, maar op basis van zijn slechte optreden in Nizhny Novgorod zou dat eigenlijk niet mogen.

Scheidsrechter: Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 3,5

Gele kaarten: 7 Rode kaarten 0 Aantal overtredingen: 38 (15-23) Aantal buitenspelgevallen: 6 (3-3) WK-ervaring: Vijf duels op WK 2010, vier duels op WK 2014

KLASSEMENT NA ACHT WK-DAGEN:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 1 8,00
Damir Skomina (Slovenië)           1 7,50
Sandro Ricci (Brazilië)    1 7,00
Bakary Gassama (Gambia 1 7,00
Björn Kuipers (Nederland)          1 7,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein)          1 7,00
Cüneyt Cakir (Turkije)    1 6,50
Néstor Pitana (Argentinië)          1 6,50
Clément Turpin (Frankrijk)          1 6,50
Andrés Cunha (Uruguay)             2 6,50
Janny Sikazwe (Zambia) 1 6,00
Gianluca Rocchi (Italië) 1 5,50
Szymon Marciniak (Polen)           1 5,50
Antonio Mateu Lahoz (Spanje)  1 5,00
Enrique Cáceres (Paraguay)        1 5,00
Wilmar Roldán (Colombia)          1 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten)              1 5,00
Joel Aguilar (El Salvador)              1 4,50
César Arturo Ramos (Mexico)    1 4,00
Malang Diedhiou (Senegal)         1 4,00
Mohammed Mohammed Abdulla (Ver. Arabische Emiraten)          1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 1 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.