Kuipers-index: Italianen maken eerste VAR-misser

Reacties

De Italiaanse leiding bij Portugal - Spanje had de dubieuze eer de eerste VAR-fout op zijn conto te krijgen. Gianluca Rocchi werd in de steek gelaten door zijn landgenoot Massimiliajo Irrati bij de 1-1 van Spanje. Björn Kuipers bleef soeverein overeind bij zijn onverwacht makkelijke ouverture Egypte - Uruguay en Cüneyt Cakir werd niet nerveus bij Marokko - Iran.

Kuipers-index: Italianen maken eerste VAR-misser

Egypte - Uruguay 0-1

Bij zijn aanstelling moet Björn Kuipers toch even gedacht hebben aan een heet WK-middagje. Egypte - Uruguay, een wedstrijd waarin wat erkende verdedigers met nietsontziende tackles aan de aftrap verschenen. De Egyptenaren hadden het onlangs in een vriendschappelijke interland nog gemunt op de ledematen van Belgische spelers, terwijl Uruguayanen er ook niet om bekend staan dat ze tegenstanders sparen. Altijd voor de bal, maar vaak gaat de man mee. Zo denken ze in Egypte en Uruguay. Voor de FIFA aanleiding een van de Europese toppers op deze niet-Europese confrontatie te zetten.

Maar het duel in Groep A kabbelde voort. Geen dwaze overtredingen, geen gefrustreerde tackles en geen opstootjes. Kuipers en zijn assistenten wreven in de rust ongetwijfeld in de ogen toen zij bij de statistieken zagen staan dat ze beide ploegen met drie overtredingen hadden bestraft. Kuipers trapte niet in opzichtige Egyptische duikelpartijen en beende bij één overduidelijke schwalbe van een Egyptenaar demonstratief op de toneelspeler in kwestie af om hem streng toe te spreken. De duikeling was zo gezocht dat het onsportief en oncollegiaal was. Een gele kaart had zeker op zijn plaats geweest.

Kuipers kende verder, net als de neutrale kijker, een gezapige middag. Dat gold ook voor Danny Makkelie. De VAR heeft meegekeken, alles gevolgd, maar hoefde niet in te grijpen. Kuipers kon de wedstrijd uiteindelijk niet zonder kaarten eindigen, aangezien de teleurstelling de Egyptenaren in de slotfase toch te machtig werd. Sam Morsy en Ahmed Hegazy gingen terecht op de bon. Een degelijke opening, zonder noemenswaardige problemen, dat geluk moet je soms hebben. Daarentegen had hij ook niet de kans om echt uit te blinken. Simpelweg, omdat zich geen moeilijke situaties voordeden. Voor Kuipers wacht zonder meer een tweede wedstrijd in het toernooi.

Scheidsrechter: Björn Kuipers (Nederland) 7

Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 18 (12-6)
Buitenspel: 2 (1-1)
WK-ervaring: drie duels op WK 2014

Marokko - Iran 0-1

Voor Oranje-volgers dook vrijdagmiddag een oude bekende op in Sint-Petersburg. Cüneyt Cakir had in 2014 bij zijn eerste WK de leiding over onder andere de halve finale tussen het Nederlands elftal en Argentinië. Inclusief verlenging hield hij het toen bij drie kaarten en de 41-jarige Turk leek bij de groepswedstrijd tussen Marokko en Iran opnieuw van plan zuinig te zijn met het uitdelen van officiële waarschuwingen. In de eerste helft, waarin met name Iran op de counter loerde, moest Cakir zich voornamelijk bezighouden met het beoordelen van vermeende overtredingen om tegenaanvallen te stoppen. Het is de specialiteit van Karim El Ahmadi om daarbij de grens op te zoeken en dat deed de Feyenoorder vlak voor rust ook. Een eerste keer haken liet Cakir nog gaan, bij een soortgelijke overtreding enkele minuten later ging de middenvelder op de bon.

Voor Cakir leek het lang bij dat soort rechttoe rechtaan-beslissingen te blijven, maar door Younes Belhanda ontvlamde de wedstrijd in de eindfase. De aanvallende middenvelder van Marokko ging bij een mannelijk duel fel door op de op de grond liggende Masoud Shojaei, die verhaal ging halen. Dat de Iraniër al geel had, speelde ongetwijfeld mee bij de beslissing om beide spelers vrijuit te laten gaan na het opstootje. Die afweging zou natuurlijk niet mee mogen spelen.

Het bleek wel het startsein voor een reeks harde duels, waarbij Hakim Ziyech in de buurt van de cornervlag Ehsan Hajsafi vloerde. Laatstgenoemde liet zijn val voor het oog van de grensrechter gepaard gaan met een flinke schreeuw, maar de Turkse arbitrage reageerde uiterst kalm. Uit de herhaling bleek het gelijk van Cakir: Ziyech plaatste zijn voet slechts lichtjes tegen de kuit van zijn tegenstander.

Een scheidsrechter die in eigen land derby's tussen Fenerbahçe en Galatasaray in goede banen moet leiden, raakt niet snel nerveus. Dat straalde Cakir ook uit. In de slotminuten bekeek hij ook een opstootje bij de dug-out van afstand en liet hij het gaan. Dat die moeilijke momenten nog kwamen, heeft de scheidsrechter aan zichzelf te wijten door het niet ingrijpen bij Belhanda. In de groepsfase volgt voor Cakir ongetwijfeld nog een topconfrontatie als bewijsmoment richting de finalefase.

Scheidsrechter: Cüneyt Çakir (Turkije) 6,5

Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 36 (22-14)
Aantal buitenspelgevallen: 0
WK-ervaring: drie duels op WK 2014

Portugal - Spanje 3-3

Gianluca Rocchi behoort – net als Björn Kuipers - op voorhand als een kandidaat voor de WK-finale. Al was het maar omdat ook hij uit een gerenommeerd voetballand komt dat in Rusland schittert door afwezigheid. De 44-jarige Italiaan kreeg bij zijn WK-debuut meteen de leiding toevertrouwd over het mooiste affiche uit de poulefase. De Iberische kraker tussen de laatste Europese kampioenen Portugal en Spanje maakte de hooggespannen verwachtingen meer dan waar, Rocchi kon dat hoge niveau echter niet bijbenen. De commercieel vertegenwoordiger nam enkele cruciale beslissingen die op z’n minst twijfelachtig waren.

Er waren nog geen drie minuten gespeeld of Rocchi stond al in het middelpunt van de belangstelling. De Spaanse rechtsback Nacho zette weliswaar onhandig zijn rechterbeen in de loop van Cristiano Ronaldo, maar de Portugese superster viel er wel erg gretig en opzichtig overheen. Rocchi, die perfect positie had gekozen, wees resoluut naar de penaltystip. VAR Massimiliano Irrati was het met hem eens en greep niet in. Dit soort gevallen blijft een kwestie van interpretatie, van een schwalbe was immers geen sprake.

Bij de 1-1 van Diego Costa was er minder ruimte voor twijfel. Rocchi kon na een plotselinge Spaanse dieptepass onmogelijk van dichtbij zien – hij liep een meter of dertig meter achter de situatie – dat de spits een elleboog in de hals van Pepe plantte om aan de bal te komen. VAR Irrati had hier echter moeten ingrijpen, maar liet dat na. Dat het hier Pepe betrof, dus een klassiek geval van boontje komt om zijn loontje, en dat Costa vervolgens voortreffelijk afrondde, had niet ter zake mogen doen. Vijf minuten voor rust compenseerde Rocchi zijn fout enigszins – waarschijnlijk onbedoeld – door Pepe een gele kaart te besparen na een smerige tackle op de rechterachillespees van Costa. Opnieuw een misser dus.

In de tweede helft gebeurde er op arbitraal gebied veel minder. Rocchi hield de wedstrijd vrij eenvoudig onder controle. Hij verzuimde nog wel João Moutinho geel te geven voor een pittige overtreding, maar kende daarentegen terecht de vrije trap toe waaruit Cristiano Ronaldo op schitterende wijze de 3-3 maakte.

Scheidsrechter: Gianluca Rocchi (Italië) 5,5

Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 22 (12-10)
Aantal buitenspelgevallen: 4 (1-3)
WK-ervaring: geen

Klassement na twee WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Björn Kuipers 1 7,00
Cüneyt Çakir 1 6,50
Néstor Pitana 1 6,50
Gianluca Rocchi 1 5,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.