Kuipers-index: Kuipers en Ricci melden zich in de wachtkamer

Reacties

De twee laatste kwartfinales leverden twee finalekandidaten op. Björn Kuipers toonde zich voor de vierde maal dit WK een prima kandidaat voor een beloning, maar ook de Braziliaan Sandro Ricci ruikt na de uitschakeling van zijn land zijn kans. Het grote wachten voor de heren arbiters is gekomen.

Kuipers-index: Kuipers en Ricci melden zich in de wachtkamer

ZWEDEN - ENGELAND 0-2

De vierde wedstrijd voor Team Kuipers tijdens dit WK was verreweg de eenvoudigste. Van een kwartfinale verwacht je normaal gesproken een knetterend gevecht op het scherp van de snede, maar het duel tussen Zweden en Engeland – twee teams die het toch vooral van fysieke kracht moeten hebben – in het bloedhete Samara was daarop een uitzondering. Kuipers hoefde slechts zeventien keer op zijn fluit te blazen voor een overtreding en leek de wedstrijd zelfs zonder het uitdelen van een kaart te kunnen beëindigen, totdat in de absolute slotfase Harry Maguire, John Guidetti en Sebastian Larsson hem alsnog dwongen tot het uitschrijven van een bekeuring.

Het cliché luidt dat een goede scheidsrechter opvalt door niet op te vallen en dat was het geval. Er was eigenlijk maar één moment waarop de arbitrage echt ter discussie stond. Dat was na 25 minuten, toen Marcus Berg vanaf eigen helft vertrok toen hij de diepte in werd gestuurd. Assistent-scheidsrechter Sander van Roekel stak resoluut zijn vlag in de lucht voor buitenspel en Kuipers nam dat signaal over. Van Roekel had in deze situatie beter kunnen handelen zoals zijn collega Erwin Zeinstra twintig minuten later aan de overkant deed, door volgens de instructies pas heel laat te vlaggen bij een – veel duidelijkere – buitenspelpositie van Raheem Sterling. Zit je dán mis, kan de VAR altijd nog ingrijpen. Dat hoefde Danny Makkelie overigens niet één keer te doen, wat genoeg zegt over hoe makkelijk Team Kuipers het had in Samara. Overigens herstelde Van Roekel zijn foutje bij de 0-2 van Dele Alli, die inderdaad géén buitenspel stond op het moment dat de voorzet in zijn richting werd gegeven.

Kuipers floot zoals de wedstrijd zelf was: degelijk. Hij zette al vroeg de toon door zowel Ashley Young als Jordan Henderson een uitbrander te geven en dat werkte. De arbiter uit Oldenzaal miste slechts een enkele overtreding (Albin Ekdal op de voet van Henderson), had wellicht Larsson al eerder geel kunnen geven na een bodycheck op Harry Kane en loste vrijwel alles soeverein op met een praatje, zonder dat hij aan autoriteit inboette. Zo ook bij een opstootje tussen de uitblinkende doelman Jordan Pickford en Berg, of bij het opzichtige getreuzel van Alli toen hij werd gewisseld.

Al met al blijft Kuipers kandidaat voor de finale. In elk geval vergooide hij zijn kansen in dit duel zeker niet. Het verhaal dat de Nederlander de eindstrijd kan vergeten als België die haalt, gaat niet op. Dat argument zou flauwekul zijn. De Argentijn Néstor Pitana, een andere kanshebber, kreeg in de kwartfinale immers ook de leiding over een duel van zijn buurland waar dezelfde taal wordt gesproken, Uruguay. En dat terwijl tegenstander Frankrijk juist zijn land had uitgeschakeld. Pitana heeft wel als voordeel, net als bijvoorbeeld de Iraanse openbaring Alireza Faghani, dat hij uit een ander werelddeel komt dan de twee finalisten.

Scheidsrechter: Björn Kuipers (Nederland) 7,5

Gele kaarten 3
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 17 (10-7)
Aantal buitenspelgevallen 3 (2-1)
WK-ervaring Drie duels in 2014, drie in 2018

Rusland – Kroatië 2-2 (Kroatië wint na strafschoppen)

In de groepsfase hield Sandro Ricci zich al uitstekend staande bij de duels Denemarken - Frankrijk en Kroatië - Nigeria en daarmee dwong hij een derde optreden af op dit WK. De Braziliaan moest de op papier misschien meest spannende kwartfinale in goede banen leiden en deed dat met verve. De arbiter bepaalde een duidelijke grens wat betreft gele kaarten door Dejan Lovren en Ivan Strinic in de eerste helft al op de bon te slingeren voor respectievelijk het neerhalen van Artem Dzyuba en vasthouden.

Hoewel er weinig aan te merken viel op het optreden van Ricci, zouden de Kroaten bij een nederlaag toch hebben gewezen op een vermeende overtreding in de eerste helft. Bij een voorzet van Luka Modric leek Lovren de bal voor het inkoppen te hebben, maar de Liverpool-verdediger kwam op het moment suprême amper van de grond. Dat had alles te maken met de overtreding van Ilya Kutepov. De Russische verdediger zag het gevaar en hield met zijn armen Lovren op de grond op het moment dat de Kroaat wilde springen. Ricci had geen vrij zicht op de situatie en voor VAR Massimiliano Irrati was het waarschijnlijk niet een dusdanig heldere overtreding dat hij reden zag om in te grijpen. Maar de bal had op de stip gekund. Bij vasthouden in het strafschopgebied is er dit WK nu eenmaal een enorm grijs gebied, waarbij de arbitrage als zijn geheel niet altijd eenduidig is.

Het was een spaarzame misser van Ricci, die met name goed handelde bij de duels met Dzyuba. De fysiek sterke Russische spits maakt graag oorlog met verdedigers en zoekt het contact. Bij zijn grootste kans maakte de targetman een op het eerste oog vrijwel onzichtbare duwovertreding, maar bij Ricci kwam hij er niet mee weg. Bij een andere grote Russische mogelijkheid maakte de Braziliaan in de verlenging ook al een uitstekende beslissing in het nadeel van het gastland. Invaller Fedor Smolov ging na een steekpass in het strafschopgebied naar de grond en smeekte om een penalty. De ex-Feyenoorder miste echter zelf de bal en probeerde toen maar met een duikelpartij maximaal te profiteren van het lichte contact met Lovren. Niets aan de hand, zo oordeelde Ricci uitstekend.

In de schaduw van de Russische en Kroatische hoofdrolspelers was Ricci een van de uitblinkers. Zijn derde sterke optreden van dit WK en de uitschakeling van zijn land tegen de Belgen maakt de 43-jarige leidsman tot een serieuze finalekandidaat.

Scheidsrechter: Sandro Ricci (Brazilië) 8,0

Gele kaarten 5
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 43 (25-18)
Aantal buitenspelgevallen 1 (1-0)
WK-ervaring Drie duels in 2014, twee in 2018

Klassement na twintig WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 3 8,00
Björn Kuipers (Nederland) 4 7,50
Sandro Ricci (Brazilië) 3 7,50
Nestor Pitana (Argentinië) 4 7,13
Cüneyt Cakir (Turkije) 2 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1 7,00
Sergei Karasev (Rusland) 1 7,00
Damir Skomina (Slovenie) 3 6,83
Milorad Mazic (Servië) 3 6,67
Andres Cunha (Uruguay) 2 6,50
Janny Sikazwe (Zambia) 2 6,50
Felix Brych (Duitsland) 1 6,50
Matthew Conger (Nieuw Zeeland) 1 6,50
Gianluca Rocchi (Italië) 3 6,00
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2 6,00
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein) 2 5,75
Malang Diedhiou (Senegal) 3 5,67
César Arturo Ramos (Mexico) 3 5,67
Clément Turpin (Frankrijk) 2 5,50
Enrique Caceres (Paraguay) 2 5,00
Wilmar Roldán (Colombia) 2 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten) 3 4,83
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
Ghead Grisha (Egypte) 1 4,50
Mohammed Mohammed Abdulla (VAE) 1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.