Laatste plek, intens gehate eigenaar en opstand: Valencia in heuse crisis

Reacties

Het is crisis bij Valencia. De club staat na de nederlaag tegen Las Palmas onderaan in de Spaanse competitie en de supporters zijn in opstand gekomen. Zij willen maar één ding: het vertrek van de gehate eigenaar Peter Lim.

Laatste plek, intens gehate eigenaar en opstand: Valencia in heuse crisis
© Screenshot
Valencia
Valencia
2 - 3
Las Palmas
Las Palmas

In 2014 konden de fans van Valencia hun geluk niet op. Na jarenlange financiële malaise kocht de Singaporese miljardair Lim zich in. De zakenman nam ruim zeventig procent van de aandelen over en de fans droomden van de wederopstanding van de club. Een flinke verhoging van het budget, nieuwe en grotere spelers en het nieuwe stadion afbouwen: Nuevo Mestalla, een betonnen skelet van een stadion dat momenteel ergens in de stad staat te baden in de vergetelheid en niet kan worden afgebouwd door de financiële problemen. Maar alles leek weer mogelijk.

In de beginjaren onder Lim werd nog een aantal keer de Champions League gehaald. Maar de laatste jaren bungelde Valencia doorgaans vaker in de degradatiezone dan dat het meedeed om de Europese plekken. De fans van Valencia zijn allerminst blij met Lim, die in hun ogen te weinig tijd, geld en energie in de club steekt.

Als gevolg van het beleid in de afgelopen jaren, ontsnapte Valencia twee seizoenen geleden al eens aan degradatie. Het eindigde slechts twee punten boven een directe degradatieplek. Na een beter 2023/24 is het nu opnieuw ellende in de sinaasappelstad. Na tien wedstrijden heeft Valencia pas zes punten te pakken, waarmee het nu de hekkensluiter van La Liga is.

Het leidt ertoe dat de protesten van de Valencia-fans exponentieel toenemen. De protestactie 'Lim out' is al langer van kracht. Onlangs meldden Spaanse media dat Lim bereid is de club van de hand te doen. Maar dan moet er wel een koper zijn die 350 tot 400 miljoen euro wil neertellen. En dat is nog niet zo gemakkelijk.

De fans helpen hem graag een handje richting de uitgang. Na het verloren duel met Las Palmas kwamen ze in opstand. De fans gingen massaal de straat op om voor het stadion te protesteren tegen het beleid van Lim. Met spandoeken met teksten als '#Limgohome' en spreekkoren als 'Lim is een dictator' proberen zij de druk op hem verder op te voeren.

LaLiga

Stand LaLiga 2024/2025

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
16
Getafe
10
1
6
3
7-8
-1
9
17
Leganés
10
1
5
4
6-12
-6
8
18
Real Valladolid
10
2
2
6
8-21
-13
8
19
Las Palmas
10
1
3
6
12-19
-7
6
20
Valencia
10
1
3
6
7-16
-9
6
* Actueel tot en met 22 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.