Lausanne kegelt Ajax uit UEFA Cup

Ajax is roemloos het UEFA Cup-toernooi uitgekegeld door Lausanne Sports. De Amsterdammers speelden met 2-2 gelijk, maar omdat de Zwitsers in eigen huis met 1-0 hadden gewonnen, eindigde het Europese voetbalseizoen voor het elftal van coach Co Adriaanse al na vier wedstrijden.

Het duel was nog wel zo hoopvol begonnen voor de thuisploeg. Ajax zette veel druk op de Zwitserse ploeg die hierdoor weinig aan combineren toe kwam. De Amsterdamse aanval (Pius Ikedia, Nikos Machlas, Shota Arveladze) draaide redelijk, en vooral de kleine Nigeriaan was aanvankelijk ongrijpbaar op de rechterflank. Na zeventien minuten leverde dat een verdiende voorsprong op. Ikedia speelde zijn wegglijdende tegenstander uit, gaf voor en Arveladze kopte binnen.

Ajax probeerde nog lang de Zwitsers onder druk te houden, maar op een kopkans voor Arveladze na, bleef het rustig voor het doel van de Zwitserse doelman Rapo. Na een half uur verminderde de Amsterdamse pressie en kregen de Zwitsers iets meer vrijheid. Dat leidde in de 38ste minuut tot een hoekschop, die door verdediger Puce hard werd ingekopt. De goed keepende doelman Fred Grim kon de bal nog keren, maar de rebound viel voor de voeten van de Argentijnse aanvaller Mazzoni die hard uithaalde en doel trof. Ook in het eerste duel scoorde Mazzoni in de 38ste minuut.

De tegentreffer leek Ajax te verlammen. In het vervolg van de wedstrijd kon Ajax nimmer meer pressie zetten, zoals in het eerste half uur. Echt gevaarlijk werden de Amsterdammers zelden. Machlas was onzichtbaar, net als Ikedia en Arveladze. Het fysiek spelende Lausanne bleef redelijk eenvoudig overeind. Het zegt genoeg over Ajax' aanvallende machteloosheid dat Chivu en Arveladze beiden een gele kaart kregen omdat zij in het strafschopgebied van Lausanne vrijwillig onderuit gingen. Lausanne had zelfs de grootste kans om voor te komen, wederom uit een hoekschop kopte Puce in. Aron Winter hielp zijn doelman door de bal van de lijn te schieten.

De 33-jarige aanvoerder van Ajax stond echter aan de basis van het Europese einde van zijn ploeg. In de 76ste minuut haalde hij de Senegalees Thiaw onderuit in het strafschopgebied, wat hem op een gele kaart en Ajax op een penalty kwam te staan. Kuzba benutte de strafschop en bezegelde daarmee de uitschakeling van de Amsterdamse ploeg. Twee minuten na de 1-2 deed Ajax nog wat terug, via Cedric van der Gun. De 20-jarige invaller kreeg de bal in een scrimmage voor zijn voeten en kon de bal in het doel schieten. Ajax kreeg vervolgens nog gemakkelijk een penalty in de laatste minuut, maar het buitenkansje was aan Christian Chivu niet besteed.