Mager AZ ontsnapt in Zürich aan puntverlies

De eerste helft maakte AZ een armoedige indruk. En ook na rust was Grasshoppers de bovenliggende partij. Toch waren enkele Alkmaarse oplevingen voldoende voor een zwaar geflatteerde zege (2-5).

Van sprankelend voetbal zoals in de Eredivisie was geen sprake bij AZ. Grasshoppers ontregelde met succes het Alkmaarse spel. Bovendien lieten de Zwitsers zich ook in aanvallende zin niet onbetuigd, al kwam de voorsprong gelukkig tot stand. Via het been van Grétar Steinsson verdween een als voorzet bedoelde inzet van Mbala Mbuta Biscotte achter AZ-goalie Khalid Sinouh.

Tekenend genoeg kreeg AZ pas op slag van rust de eerste uitgespeelde kans. Op aangeven van Shota Arveladze knalde Stijn Schaars op de vuisten van Grasshoppers-keeper Fabio Coltorti.

Na rust stelde AZ binnen een kwartier orde op zaken. Na voorbereidend werk van Maarten Martens tekende Arveladze voor de gelijkmaker. De tweede treffer kreeg AZ met medewerking van Grasshoppers-keeper Coltorti, die volkomen onnodig ver uit zijn doel kwam. Demy de Zeeuw, ontsnapt door een steekpass van Martens, profiteerde: 1-2.

AZ verviel echter in dezelfde fout als in de eerste helft en zag Grasshoppers terecht via Ribeiro Eduardo op gelijke hoogte komen. De Zwitsers drukten door, maar zagen hun defensieve kwetsbaarheid resulteren in een nederlaag.

Want hoe rommelig AZ ook speelde, de ploeg van trainer Louis van Gaal boekte een geflatteerde overwinning. Uit een counter via de ingevallen Danny Koevermans tekende Moussa Dembélé elf minuten voor het einde voor de Alkmaarse 3-2. En in de blessuretijd kreeg het moedige Grasshoppers ook nog eens treffers van Martens en Dembélé te verwerken.