Man City legt druk bij Slot, knotsgekke wedstrijd in Londen

Manchester City heeft zaterdag de koppositie in de Premier League veroverd. Met een krappe zege op Southampton legde de formatie van manager Pep Guardiola de druk bij het Liverpool van Arne Slot, dat zondag een kraker tegen Arsenal wacht.

Manchester City
1 - 0
Southampton
Southampton

Wie de wedstrijd van City niet keek en moest raden wie al na vijf minuten de score opende in het Etihad Stadium kwam voor een vrij eenvoudige opgave te staan. Het was immers opnieuw Erling Haaland die de 1-0 maakte. Bij de eerste de beste voorzet van Matheus Nunes maakte de Noor zich los van zijn tegenstander om al vallend raak te schieten. City had daarna lange tijd weinig te duchten van Southampton, maar de bezoekers kregen vlak voor rust wel een enorme kans op de gelijkmaker. Bij een counter raakte Cameron Archer echter de lat.

Southampton kreeg na rust bijna de snelle rekening gepresenteerd voor die misser. Phil Foden miste een grote kans en uit een hoekschop werd een kopbal van Haaland van de lijn gehaald. De Noor tikte even later ook nog van dichtbij naast na een goede indraaiende voorzet vanaf de rechterkant. Door de gemiste kansen bleef Southampton tot het einde van de wedstrijd hopen op een stunt, maar City trok de 1-0 over de streep en won zo voor de zevende keer dit seizoen.

Brentford
Brentford
4 - 3
Ipswich Town

Mark Flekken en Sepp van den Berg begonnen behoorlijk dramatisch aan de thuiswedstrijd tegen Ipswich Town, maar juichten uiteindelijk na een knotsgekke wedstrijd. Na ruim een half uur leidden de bezoekers met 0-2 door goals van Sammie Szmodics en George Hirst. Bij beide doelpunten lag het achterin open bij de thuisploeg. Toch knokten The Bees zich nog voor rust terug. Yoane Wissa maakte de aansluitingstreffer en zag twee minuten later zijn schot via verdediger Harry Clarke in het doel belanden: 2-2.

Brentford maakte de comeback na rust helemaal compleet. Clarke, toch al de schlemiel van de middag, beging een overtreding op Lewis Smith en veroorzaakte zo een penalty voor de thuisclub uit Londen. Die was aan Bryan Mbeumo wel besteed: 3-2. Daarmee was het overigens nog niet gedaan met de pech van Clarke. Bij het penaltymoment kreeg hij al de gele kaart en even later ging hij opnieuw op de bon, waardoor Ipswich met tien man verder moest. Zo leek er weinig hoop op een goed resultaat, maar de bezoekers kwamen in ondertal op gelijke hoogte via Liam Delap. Alsof de wedstrijd nog niet gek genoeg was, won Brentford toch nog. Een late tweede goal van Mbeumo dompelde het nog zegeloze Ipswich in rouw.

Aston Villa
Aston Villa
1 - 1
AFC Bournemouth

Bournemouth, met Justin Kluivert, Marcos Senesi en Milos Kerkez op de bank, sleepte een punt uit het vuur op bezoek bij het sterk presterende Aston Villa. De thuisploeg leek lang te winnen. Een doelpunt van John McGinn werd in de eerste helft afgekeurd en even leek dat ook te gebeuren toen Ross Barkley een kwartier voor tijd scoorde. De treffer van de middenvelder bleef echter staan en zo kon Ian Maatsen, die vlak voor de treffer in de ploeg was gekomen, juichen met Villa. Genoeg voor de zege was het echter niet, want in de extra tijd maakte Evanilson de 1-1.

Brighton & Hove Albion
2 - 2
Wolverhampton Wanderers

Het sterk gestarte Brighton & Hove Albion kende een flinke ex-Eredivisie-vertegenwoordiging in de basis, met keeper Bart Verbruggen, Jan Paul van Hecke, Joël Veltman en Ferdi Kadioglu. Mats Wieffer begon op de bank. Hij zag vlak voor rust Danny Welbeck de score openen. De spits profiteerde van balverlies van keeper José Sá, die de bal bij een doeltrap pardoes in de voeten van een tegenstander schoot. In de slotfase, toen Wieffer was ingevallen, verdubbelde Evan Ferguson de voorsprong (2-0) en leek de wedstrijd gespeeld.

Leek, want tot ieders verbazing knokte het tot nu toe dolende Wolves zich nog terug. Dat begon bij Rayan Aït-Nouri, die kort na de 2-0 de aansluitingstreffer maakte. Diep in de extra tijd ontketende Matheus Cunha het feest bij de bezoekers door de 2-2 te maken. Daar ging een dramatische pass van Wieffer aan vooraf bij een kans voor Brighton om de 3-1 te maken. Hierdoor pakte Wolves het tweede punt van dit seizoen en bleef Brighton balend achter.