Matig Nederland verbaast met ruime zege

Goed, initiatiefrijk en attractief speelde Oranje tegen Finland zelfs nog minder dan in de voorgaande duels. In Helsinki had de ploeg van Marco van Basten zelden controle over de wedstrijd. Toch won het Nederlands elftal weer, zelfs met verbazend hoge score (4-0).

Matig Nederland verbaast met ruime zege

Een briljante bevlieging van Ruud van Nistelrooy hielp Oranje op weg, waarna invaller Robin van Persie in het kwartiertje dat hij kreeg bij de overige drie doelpunten een beslissende rol speelde. Met een goal, een assist en een bijna-assist bezorgde hij Oranje een geflatteerde overwinning.

Naast de aanvallende onmacht heerste Oranje tegen de Finse mannetjesputters in defensief opzicht nu eens niet. Het thuisland was bij ieder dood spelmoment gevaarlijk met al zijn fysieke kracht. Edwin van der Sar voorkwam in zijn honderdste interland dat de Finnen wisten te scoren en Oranje had geluk dat geen enkele afgeslagen bal echt verkeerd viel.

In de 36ste minuut kwam Nederland, waar Mario Melchiot de op het oog zwaar geblesseerde Theo Lucius al snel verving, desalniettemin volledig uit het niets op voorsprong. Denny Landzaat paste op Van Nistelrooy, die zich in een uitzichtloze positie leek te manoeuvreren. De spits van Manchester United waagde toch een poging en zag de bal hoog in het dak van het doel belanden.

Na rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld, al kwam Finland steeds minder vaak dreigend voor Van der Sar. Nederland voelde zich even benadeeld toen scheidsrechter Alain Hamer een tweede doelpunt van Van Nistelrooy afkeurde vanwege buitenspel. Even later mazzelde Oranje echter toen Van Persie de bal net wel in buitenspelpositie ontving en Dirk Kuijt de 0-2 liet maken.

In de slotfase werkte Nederland zelfs aan zijn doelsaldo door uiterst efficiënt te lopen naar een ruime zege. Van Persie zette bij de 0-3 goed door vanaf links en Phillip Cocu schoot de bal in twee pogingen voorbij Jusse Jääskeläinen. Van Persie mocht zelf de vierde Oranje-treffer maken. Op aangeven van Kuijt brak hij door en schoot hij oog in oog met de keeper koel raak.

Met de zevende overwinning in acht WK-kwalificatieduels kan Oranje plaatsing voor het WK volgend jaar in Duitsland bijna niet meer ontgaan. Zelfs als Tsjechië Nederland nog inhaalt, lijken Van Bastens mannen zich via één van de twee plaatsen voor de beste nummers twee alsnog direct te plaatsen.

Bekijk hier al onze video's