Memphis Depay: 'In een vrije rol ben ik op mijn best'

Reacties

In blakende vorm sluit Memphis Depay komende zaterdag aan bij de selectie van het Nederlands elftal. Sinds bondscoach Ronald Koeman hem eind maart in het oefenduel met Portugal (3-0) in een tweemans aanval posteerde, rijgt de 24-jarige Moordrechter de goals en assists aaneen.

Memphis Depay: 'In een vrije rol ben ik op mijn best'

Tijdens die interland in Genève zaten Olympique Lyon-trainer Bruno Génésio en hoofdscout Florian Maurice op de tribune. Daarna paste Génésio de positie van Memphis ook bij Lyon aan. Voor Maurice was het geen verrassing dat Memphis goed gedijt in een vrijere rol: in de jeugd van PSV zag de Franse scout hem acht jaar geleden al op die manier excelleren.

'In de A-junioren speelde ik vaak als schaduwspits', vertelt Memphis aan Voetbal International. 'In een vrije rol ben ik op mijn best. Zo is het altijd geweest. Kennelijk heeft Maurice dat onthouden. Het is echt niet zo dat ik niet wil verdedigen. Voor een goede veldbezetting moet iedereen daaraan zijn bijdrage leveren. Maar mijn teambijdrage is het grootst als ik mijn intuïtie kan volgen, zonder remmingen. Zwervend in de ruimtes, acties maken, gevaar stichten.'

In de komende oefeninterlands in Slowakije (31 mei) en Italië (4 juni) hoopt Memphis het seizoen in stijl af te sluiten. De 36-voudig international is positief gestemd over de toekomst van Oranje. 'Er zit echt heel veel kwaliteit in deze selectie. Het is een kwestie van onderlinge afstemming. Weten wat de specifieke kwaliteiten van iedere speler zijn en daarnaar handelen. Vanuit een gesloten defensie kunnen we aanvallend heel gevaarlijk zijn. We hebben sterke verdedigers en goede offensieve backs, we hebben snelle creatieve jongens voorin, we hebben slimme middenvelders. De ingrediënten zijn aanwezig om rendement te halen uit het nieuwe spelsysteem. Dat moeten we dan wél laten zien. Tegen Portugal lukte dat. Daar kunnen we mee verder.'

Lees in de nieuwe Voetbal International en op VI PRO de gehele reportage vanuit Lyon met Memphis. Over zijn ontwikkeling op en buiten het veld, zijn topseizoen in Frankrijk en het nieuwe Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.