Messcherpe corners bezorgen NAC zege op VVV-Venlo

NAC Breda heeft vrijdagavond zonder zich bovenmatig in te spannen VVV-Venlo verslagen (3-1). In eigen huis viel de beslissing al voor rust. Ferry de Regt moest bij de Limburgers al na 25 minuten het veld ruimen met zijn tweede gele kaart, waarna de Brabanders eenvoudig een veilige marge opbouwden.

In de aanloop naar het duel met VVV had NAC-trainer John Karelse zich nog uitgesproken over het geringe rendement dat zijn ploeg uit hoekschoppen haalde. 'We krijgen ontzettend veel hoekschoppen, maar doen er veel te weinig mee.' Aan die oproep gaf NAC vol overgave gehoor. De eerste twee treffers van de Brabanders kwamen voort uit een corner.

Al na drie minuten toonde verdediger Eric Botteghin aan de boodschap van Karelse begrepen te hebben. Uit een corner van Robbert Schilder kopte hij de openingstreffer binnen. Michael Timisela kon op de doellijn geen redding meer brengen.

Lang kon NAC de voorsprong niet vasthouden. Bryan Linssen kreeg uit de tegenaanval van VVV een levensgrote kans maar mikte de bal precies in de handen van doelman Jelle ten Rouwelaar. Uit de daaropvolgende actie herstelde Linssen zijn fout. De NAC-goalie rolde de bal voor zich uit om vervolgens met een ferme trap het speeltuig richting VVV-helft te trappen. Linssen stak daar een stokje voor en blokte de trap van Ten Rouwelaar. Tot ontzetting van de doelman en blijdschap van de middenvelder verdween de bal in het NAC-doel.

De rode kaart van De Regt viel halverwege het eerste bedrijf. Opnieuw Botteghin leek bij een corner gevaar te kunnen stichten, dat werd hem onmogelijk gemaakt door de VVV-verdediger die even daarvoor al ontsnapte aan zijn tweede gele kaart. De Regt ging aan het shirt van Botteghin hangen en werd terecht bestraft met zijn tweede gele kaart én een strafschop. Donny Gorter (foto) zette vanaf elf meter zijn honderdste duel voor NAC luister bij door de penalty te benutten.

Nog voor rust deelde Ömer Bayram de nekslag uit. De rappe aanvaller troefde Maya Yoshida kinderlijk eenvoudig af, liet nog wat verdedigers zijn hielen zien en schoot de bal onberispelijk in de korte hoek.

Na rust kon NAC ondanks de nodige kansen de voorsprong niet meer vergroten. VVV ontbeerde stootkracht, mede doordat de ploeg met een man minder speelde. NAC is door de zege koploper van het rechterrijtje terwijl VVV voorlaatste blijft met maar vier punten meer dan hekkensluiter Excelsior. Foto: VI Images