Met standbeeld geëerde Alex verscheurt zijn contract

Alex heeft besloten zijn verbintenis bij Fenerbahçe in te leveren. De vedette reageerde daarmee op het besluit van trainer Aykut Kocaman om zijn aanvoerder terug te zetten naar het tweede elftal.

Met standbeeld geëerde Alex verscheurt zijn contract

Kocaman nam de maatregel na de 2-0 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen het Kasimpasa van doelman Andreas Isaksson, dat door de overwinning verrassend tweede staat.

Tijdens dat duel werd Alex (ten faveure van de van een spierblessure herstelde Dirk Kuijt) in de rust al naar de kant gehaald door de 47-jarige oefenmeester, die na de recente slechte reeks onder druk staat in de Turkse metropool. Fenerbahçe won tot dusver pas twee van de zes duels in de competitie en gaf vorige week donderdag in de Europa League een 2-0 voorsprong uit handen tegen Olympique Marseille (2-2).

Opmerkelijk zijn de maatregel en de verstrekkende gevolgen wel. Alex staat al sinds 2004 onder contract bij Fenerbahçe en was in die jaren altijd een van de drijvende krachten in het elftal van de Turkse topclub. Vorig seizoen was de inmiddels 35-jarige spelmaker nog goed voor veertien treffers, terwijl er twee weken terug nog een standbeeld voor de Braziliaan werd onthuld (foto onder). 'Fener is een speler kwijt, maar een supporter rijker', twitterde de hoofdrolspeler. De huidige slechte prestaties van Fenerbahçe lijken samen te gaan met een vormcrisis van zijn captain, die tijdens de huidige jaargang alleen in de Europa League en de Turkse Supercup één keer wist te scoren. In het kalenderjaar 2011 was Fener nog een onklopbare ploeg met een reeks van dertig duels zonder nederlaag. De bijdrage van Alex daarin was significant met 21 treffers.

Eerder dit seizoen moest Alex al een knieval maken richting Kocaman, toen hij voorafgaand aan het Champions League-duel met Spartak Moskou zijn trainer openlijk moest omhelzen om vervolgens na zestig minuten als invaller het veld te betreden. Alex kon niet voorkomen dat Spartak zich ten koste van Fenerbahçe voor de groepsfase van het miljoenenbal plaatste.

Behalve Alex maken ook zijn landgenoot Cristian Baroni en voormalig FC Twente-aanvaller Miroslav Stoch voorlopig geen deel uit van de selectie. Kocaman verwijt beide spelers niet hard genoeg te werken. Het is nog niet bekend of Alex op zoek is naar een nieuwe club of zijn schoenen definitief aan de wilgen hangt. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's