Miljoenendans in de Premier League: transfer Minteh staat niet op zichzelf

Reacties

Yankuba Minteh is niet de enige speler die de afgelopen 24 uur een miljoenentransfer heeft gemaakt in de Premier League. Net als de negentienjarige Gambiaan maken meer veelbelovende talenten de overstap voor opvallend hoge bedragen. Het lijkt te maken te hebben met de financiële regels in de Premier League.

Miljoenendans in de Premier League: transfer Minteh staat niet op zichzelf
© Pro Shots

Diverse clubs moesten voor 30 juni een oplossing vinden voor tekorten op de begroting, om een (punten)straf van de Premier League te ontlopen. Volgens de Financial Fair Play-regels van de Engelse elite-afdeling mogen clubs over een periode van drie jaar maximaal 105 miljoen pond (bijna 125 miljoen euro) verlies draaien. Komen ze boven dat bedrag uit, dan volgen er sancties. Everton was daarvan dit seizoen bijvoorbeeld al de dupe.

Newcastle was een van de clubs waarvoor zo'n straf dreigde. Daardoor was The Magpies er alles aan gelegen Minteh na zijn goede jaar op huurbasis bij Feyenoord te verkopen. Everton was in de markt, maar Brighton & Hove Albion sloeg uiteindelijk toe en telde een clubrecord van 39 miljoen euro neer voor de vleugelspits. Tegelijkertijd verkocht Newcastle ook de 21-jarige Schot Elliot Anderson voor 41 miljoen (!) aan Nottingham Forest.

Het zijn bedragen die niet zo lang geleden alleen werden neergeteld voor gearriveerde topspelers, maar nu ook voor talenten zonder al te veel ervaring op het hoogste niveau worden betaald. Zo heeft Chelsea de pas negentienjarige linksback Lewis Hall maandag voor 33 miljoen euro verkocht aan Newcastle United en staat Tottenham Hotspur op het punt de pas achttienjarige Archie Gray voor 45 miljoen weg te plukken bij Leeds United.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Kiernan Dewsbury-Hall is al wat ouder, maar ook de 25-jarige middenvelder gaat Leicester City volgens de BBC zo'n 35 miljoen euro opleveren. Het Chelsea van zijn oude trainer Enzo Maresca heeft dat bedrag over voor de Engelse middenvelder, die afgelopen seizoen twaalf keer scoorde in het Championship voor het gepromoveerde Leicester. The Foxes konden dat geld ook goed gebruiken wegens de financiële regels van de Premier League.

Aston Villa was ook zo'n club die in de gaten werd gehouden. Toevallig genoeg verkocht de Premier League-club uitgerekend afgelopen zondag de Braziliaanse international Douglas Luiz voor ruim vijftig miljoen euro aan Juventus. Maandag maakte de Italiaanse grootmacht bekend dat de relatief onbekende middenvelders Enzo Barrenechea en Samuel Iling-Junior voor een gezamenlijk bedrag van 22 miljoen euro naar Birmingham vertrekken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo vliegen de miljoenen je de afgelopen 24 uur om de oren in de Premier League. En dan moet het echte transfergeweld nog beginnen. Ian Maatsen was een van de eerste grote namen die de afgelopen week een transfer maakte. Aston Villa nam hem na een goed half jaar op huurbasis bij Borussia Dortmund voor 44 miljoen euro van Chelsea. Maar met dat bedrag steekt de verliezend Champions League-finalist er absoluut niet bovenuit.

Bekijk hier al onze video's
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.