NEC duwt Van Persie's Heerenveen richting degradatiezone

NEC heeft zaterdag de derde zege van het seizoen geboekt. De Nijmeegse formatie was te sterk voor SC Heerenveen, dat daardoor zakte naar plek zestien op de ranglijst. NEC nam die positie voor de wedstrijd nog in.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 0
sc Heerenveen

Bij Heerenveen viel op dat Andries Noppert het doel verdedigde. Trainer Robin van Persie gaf de keeper de kans omdat Mickey van der Hart volgens hem tegenviel voor de interlandbreak. Noppert moest echter al na ruim twee minuten vissen. Mees Hoedemakers waagde een schot van afstand en uit de rebound was het NEC-basisdebutant Vito van Crooij die via de handen van Noppert de score opende. Het betekende een valse start voor de keeper van Heerenveen en een heel fijne start voor Van Crooij, die zijn eerste officiële doelpunt maakte sinds juni 2023.

Wie na de vroege treffer een sprankelende wedstrijd verwachtte, kwam ietwat bedrogen uit. NEC plooide na de 1-0 lange tijd terug en liet Heerenveen komen. De Friezen creëerden wel wat mogelijkheden, maar waren bij lange na niet koelbloedig genoeg om te scoren. NEC stelde er af en toe wat tegenover, maar ook de thuisploeg stelde aanvallend vooral teleur. Hierdoor werd het geen eerste helft om de vingers bij af te likken.

Lees op VI PRO een uitgebreid interview met Vito van Crooij:

In de tweede helft sloeg NEC opnieuw vroeg toe. Na acht minuten was het raak voor de Nijmegenaren. Noppert stond aan de grond genageld toen Bram Nuytinck hard raak kopte uit een hoekschop van Thomas Ouwejan. Zo stond NEC zonder echt te imponeren op een comfortabele voorsprong. Gezien de stand op de ranglijst – NEC stond voor zaterdag zestiende – zal er geen Nijmeegse haan hebben gekraaid naar de manier waarop de voorsprong werd bereikt.

Terwijl Heerenveen meer risico moest nemen om de wedstrijd nog spannend te maken, was het NEC dat opnieuw scoorde. De formatie van Rogier Meijer kwam er met een snelle aanval uit na goed werk van Kodai Sano. Invaller Sontje Hansen leek zich stuk te spelen op een aantal tegenstanders, maar gaf de bal nog wel een tikje mee, waardoor Van Crooij zijn tweede van de avond kon maken. De vleugelspeler schoot hard raak en maakte zo de 3-0. Daarmee was het met de spanning gedaan in De Goffert.

Heerenveen zakte naar plek zestien en moet zich zorgen gaan maken, terwijl NEC juist weer wat lucht kreeg. De Nijmegenaren hebben nu tien punten uit negen wedstrijden.