'Nederland en België hebben betaald voor WK in Nederland'
Nederland en België hebben in 2009 geld betaald om het WK van 2018 binnen te halen. Volgens de Volkskrant kreeg Amadou Diallo uit Guinee minstens tienduizend euro om stemmen te ronselen.
Nederland wilde destijds het WK van 2018 naar De Lage Landen halen. The HollandBelgium Bid bleek uiteindelijk niet succesvol aangezien Rusland met de organisatie aan de haal ging. Ook die toewijzing is al omgeven met de zweem van omkoping en corruptie. Daardoor loopt er al wel een onderzoek van de Zwitserse autoriteiten en de FBI.
Diallo was destijds de rechterhand van toenmalig FIFA-bestuurder Mohammed Bin Hamman en zelf ook betrokken bij de nodige smeergeldaffaires. Hij betaalde Afrikaanse bondsvoorzitters om zo het WK 2022 naar Qatar – waar het ook daadwerkelijk plaats heeft – te halen. Ook die veelbesproken toewijzing is onderwerp van onderzoek. Bin Hamman werd in 2012 voor het leven geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij grootschalige omkoping. Hij daagde destijds FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit, maar haalde door de perikelen de verkiezing niet.
In 2009 was er al een en ander te doen over vermeend dubieuze handelingen bij The HollandBelgium Bid. Nederland dreigde de stekker eruit te trekken omdat in het Belgische team onethisch gehandeld zou zijn. Uiteindelijk kwam het niet zover omdat een van de Belgische teamleden, Alain Courtois, uit zijn functie werd ontheven.
De KNVB heeft al laten weten de documenten van het bid nog eens te gaan bestuderen. Diallo zelf ontkent geld te hebben ontvangen van de Belgen of de Nederlanders, terwijl de Belgische bond bevestigt dat er een bedrag is betaald en spreekt van 'een bedrag voor reiskosten en lobbywerk'.
Een mailwisseling in handen van de krant zou ook een bonusconstructie voor Diallo, bij toewijzing van het WK van Nederland en België, uitwijzen.
De FIFA heeft nog geen stappen aangekondigd tegen het vermeende overtreden van de regels. Mogelijk wordt er nog een onderzoek gestart zoals onlangs ook al gebeurde bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland, waarbij ook veel te doen is over dubieuze betalingen. 'Als er geld is betaald zonder duidelijke reden, is dat op z'n minst verdacht', aldus een woordvoerder.
Harry Been was destijds CEO van het Nederlands-Belgische Bid, met Ruud Gulllit, Michael van Praag en Johan Cruijff als andere voortrekkers, en stelde 'niet iets onreglementairs voorbij te hebben zien komen'. 'In Zeist worden de dossiers uit die tijd van het stof ontdaan en zo snel als mogelijk bestudeerd en beoordeeld. Met het resultaat daarvan zullen we ons melden aan de buitenwacht.'
Eerder werd nog openlijk gesproken over het terughalen van (een deel) van de door Nederland en België geïnvesteerde 10,4 miljoen euro als bewezen zou zijn dat Rusland het WK met smeergeld en steekpenningen verkregen zou hebben.
Ook de KNVB kondigde al stappen om opheldering te krijgen aan. 'Ook wij zijn ermee bezig. We hebben contact met de Belgische bond over welke stappen te zetten', liet de voetbalbond in november nog weten.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login