Nederland met tien man ten onder tegen Australië

De tweede wedstrijd van Oranje onder Bert van Marwijk eindigde in een nederlaag. De rode kaart voor Maarten Stekelenburg was de kentering van het oefenduel met Australië (1-2).

Van Marwijk zal niet veel wijzer zijn geworden met het oog op de kwalificatieinterland tegen Macedonië van aanstaande woensdag. De hele tweede helft moest Nederland het met tien man zien te rooien. Oranje slaagde er uiteindelijk niet in het magere Australië van een overwinning af te houden. Een kwartier voor tijd maakte Joshua Kennedy goed gebruik van de ruimte die hij kreeg. Op zijn kopbal was Henk Timmer kansloos; 1-2.

Maar ook bij het verloop van de eerste helft moet Van Marwijk vraagtekens hebben gezet. De opening van Nederland was eentje geweest die veel beloofde. Al in de zesde minuut had Klaas-Jan Huntelaar knap positie gekozen om na een voorzet van Ryan Babel de bal achter de Australische keeper Mark Schwarzer te schieten. De treffer was ogenschijnlijk ook een signaal om de veelbelovende openingsfase geen vervolg te geven. Australië kreeg meer de kans zich te ontworstelen aan de Nederlandse druk. De gelijkmaker was meer te verwachten dan een tweede Oranje-treffer. Acht minuten voor rust weerhield de attente Stekelenburg Socceroo Brett Holman knap van een treffer.

Op slag van rust bracht de nonchalante houding van Nederland volkomen onnodig een wending in de oefeninterland. Stekelenburg werd door John Heitinga in de problemen gebracht bij een achterbal. De verdediger van Atlético Madrid had de bal in de voeten van Kennedy geschoven.

Stekelenburg kon alleen ten koste van een strafschop en een rode kaart de fout goedmaken. Harry Kewell benutte de penalty en legde daarmee de basis voor de eerste nederlaag van Van Marwijk als Oranje-bondscoach.