Nieuwe beschuldigingen aan adres vier FIFA-leden
Aan de vooravond van de toewijzing van de WK's 2018 en 2022 is er opnieuw ophef ontstaan over vier mogelijk corrupte FIFA-leden. De beschuldigden, allen lid van het 22-koppige panel dat donderdag twee van de gegadigden zal aanwijzen als WK-gashteer, zijn zich van geen kwaad bewust.
In navolging van de Nigeriaan Amos Adamu en de Tahitiaan Reynald Temarii, die eerder al geschorst werden voor het aannemen van steekpenningen, zijn er nog drie leden van het uitvoerend FIFA-comité die in het verleden eerder smeergeld zouden hebben aangenomen. Althans, dat kwam maandagavond aan het licht in een reportage uitgezonden op de BBC.
De Britse publieke omroep maakte maandag in het programma Panorama bekend dat het de Braziliaan Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz uit Paraguay en de Kameroener Issa Hayatou betreft.
De drie leden van het FIFA-comité zouden in de periode tussen 1989 en 1999 een deel van de in totaal honderd miljoen dollar (76 miljoen euro) aan steekpenningen hebben aangenomen van het Zwitserse bedrijf ISL. Die organisatie had jarenlang de marketingrechten van de FIFA in beheer, maar ging in 2001 failliet. De drie verdachte leden zouden bij de Zwitsers op de loonlijst gestaan hebben.
Vice-president Jack Warner (tevens voorzitter van de bond op Trinidad & Tobago) zou zichzelf hebben verrijkt met het verkopen van WK-tickets op de zwarte markt. Hij zou liefst 84.000 dollar (64.000 euro) overgehouden hebben aan zijn lucratieve handeltje.
Overigens gaf de BBC de vier beschuldigde FIFA-leden de kans in het programma een en ander te ontkrachten. Geen van allen maakte echter gebruik van die gelegenheid, maar de heren stelden later wel in verscheidene media dat de aantijgingen op leugens zijn gebaseerd.
De drie leden maken deel uit van het FIFA-comité dat donderdag (2 december) beslist over de toewijzing van de twee WK's. Onlangs werden Adamuy en Temarii geschorst omdat ze bereid waren, tegen forse betaling, hun stem te verkopen.
Overigens zijn de beschuldigingen aan het adres van Hayatou gevoelig. De Kameroener is een van de belangrijkste officials en is voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (CAF). Het IOC, waar Hayatou tevens lid van is, heeft bij de BBC al de bewijzen opgevraagd en is dinsdagochtend een onderzoek naar het reilen en zeilen van de Kameroener gestart.
Nederland en België vormen samen een van de vier kandidaten die nog in de race zijn voor het WK van 2018. Rusland, Spanje/Portugal en Engeland zijn de andere gegadigden. Foto: VI Images