Nijhuis: 'Kon veiligheid spelers niet meer garanderen'

Het KNVB-bekerduel FC Utrecht-Ajax werd woensdag ontsierd door ongeregeldheden tijdens de wedstrijd. Scheidsrechter Bas Nijhuis was resoluut in zijn beslissing het duel te staken.

Nijhuis: 'Kon veiligheid spelers niet meer garanderen'

De wedstrijd (3-0 winst Ajax) werd na bijna een uur zo'n vijftien minuten gestaakt, nadat supporters van FC Utrecht van achter het Ajax-doel aanstekers en meer op het veld gooiden. Nijhuis kende geen twijfel en begeleidde de arbitrage en de twee ploegen naar de catacomben van de Galgenwaard.

'Toen ik bij het doel ging kijken, werd ik met van alles bekogeld, waaronder aanstekers. Ik kon de veiligheid van de spelers niet meer garanderen', gaf Nijhuis uitleg. 'In de voorbereiding hoor je van alles over deze wedstrijd, het moest wel een happening worden. Dat voelde ik ook toen ik het veld opkwam. Een dj, de sfeer, dat mag elke week wel bij een wedstrijd. Staken is dan zuur voor een scheidsrechter om te doen.'

FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik had geen goed woord over voor de ongeregeldheden. 'Als dit gebeurt, heb ik niet de leukste baan die er is.' De supporter die met een hoekvlag op het veld rende wacht een verbanning. 'Die jongen zullen we niet meer in De Galgenwaard zien, dat is onacceptabel gedrag. Hij is wel aan de beurt', aldus Van Schaik.

Mogelijk wacht FC Utrecht ook nog een straf. De aanklager van de KNVB gaat kijken naar de gebeurtenissen in de Galgenwaard en op basis van zijn bevindingen beslist hij over een eventueel vooronderzoek. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's