Onderzoek BeNeLiga naar volgende fase
Het onderzoek naar de BeNeLiga gaat een nieuwe fase in. Dat besloten elf Nederlandse en Belgische clubs vandaag nadat het bureau Deloitte de resultaten presenteerde van een onderzoek naar een fusiecompetitie.
Daarmee is een tweede hindernis genomen, nadat de initiatiefnemers Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, RC Genk en Standard Luik na een eerste scan van Deloitte - afgelopen oktober - groen licht gaven voor een meer diepgravende analyse.
Er is gekeken naar de sportieve consequenties, financiën, competitieformats, culturele en fiscale verschillen. Alle elf clubs hebben naar aanleiding van de bevindingen vandaag, tijdens een vergadering in het Philips Stadion, aangegeven dat ze door willen. Naar aanleiding daarvan wordt nu de komende tijd een businessplan geschreven waarin een fusiecompetitie verder wordt uitgewerkt. Daarin moeten ook de gevolgen gedetailleerd in kaart worden gebracht voor de clubs die niet in de BeNeLiga terecht komen.
De BeNeLiga staat sinds tien maanden weer op de agenda. Vorig jaar maart benaderden de Belgen de Nederlandse topclubs om eens oriënterend te praten over een samenwerking. Het verhaal speelde tegen de achtergrond van aanstaande transformaties in de Europese competities. Destijds was net bekend dat de UEFA vanaf 2024 één grote, gesloten liga overweegt met drie divisies. Er zou dan een systeem komen met promotie/degradatie waardoor Champions League-tickets niet langer afgedwongen hoeven te worden met goede prestaties in de nationale competities.
Kritiekbombardement
Na het uitlekken van de schetsen werd de UEFA vanuit alle hoeken in Europa onder vuur genomen en dat kritiekbombardement leidde tot voorlopige intrekking van de plannen, maar het omstreden concept wordt wel gezien als een nieuw signaal dat de UEFA voornemens is om nog verder op te schuiven richting de bepalende superclubs. Competities als de Eredivisie en de Pro League hebben zo steeds het nakijken.
De elf clubs en beide bonden belegden daarom een paar vergaderingen in het Philips Stadion. Daarbij werden ook direct de KNVB en de Belgische voetbalbond betrokken. Tijdens de eerste bijeenkomst (mei) concludeerden ze dat een krachtenbundeling het onderzoeken waard was, tijdens de tweede meeting (juli) werd Deloitte geselecteerd als onderzoeksbureau, tijdens de derde vergadering (oktober) presenteerde Deloitte de eerste resultaten aan de clubs en vandaag werd besloten om de volgende stap te zetten.
De komende tijd zullen ook de andere clubs en de overheden bij het proces worden betrokken. Over een competitieformat is al nagedacht. In het onderzoek wordt uitgegaan van tien Nederlandse en acht Belgische clubs. Er zouden twee clubs rechtstreeks degraderen; één uit Nederland en één uit België. Daarnaast zijn er in de eerste schets twee indirecte degradatieplaatsen ingetekend. In de gesprekken worden de bekertoernooien overigens trouwens buiten beschouwing gelaten.
Proefballon
Sinds de jaren negentig werd regelmatig een proefballon opgelaten over een liga der Lage Landen, maar nog nooit werd het zo concreet onderzocht als nu. Besluitvorming is overigens nog ver weg. Als de clubs het ooit eens zouden worden, is nog de vraag hoe de UEFA reageert en hoeveel Europese tickets er beschikbaar komen. Dat zullen er waarschijnlijk minder zijn dan de tien die beide competities nu gezamenlijk hebben.
Wel lijkt het erop dat bij de overkoepelende bonden de weerstand tegen multinationale competities afneemt. Vorige maand stelde FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat hij - in tegenstelling tot zijn voorganger Sepp Blatter - wel wat ziet in initiatieven zoals een BeNeLiga. 'Misschien is het de enige uitweg', stelde de Zwitser. Zijn collega Aleksander Ceferin van de UEFA was rond zijn aantreden tegenstander van fusiecompetities, maar nu steeds duidelijker wordt dat er zo op termijn wel heel weinig concurrenten overblijven voor Real Madrid en Liverpool, is het niet langer onbespreekbaar.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login