Onderzoek: Financial Fair Play vergroot kloof tussen clubs
Financial Fair Play (FFP) heeft de verschillen tussen clubs alleen maar vergroot. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de Universiteit van München naar het systeem dat in 2012 werd geïntroduceerd.
De UEFA voerde FFP in om de 'financiële gezondheid van het Europese topvoetbal' te verbeteren. Het komt erop neer dat clubs de inkomsten en uitgaven in balans moeten houden. Zo niet, dan deelt de UEFA straffen uit, zoals in het uiterste geval het intrekken van de licentie voor het spelen van Europese wedstrijden.
Een van de bepalingen is dat clubs over drie jaar niet meer dan 45 miljoen euro verlies mogen schrijven. Omdat Paris Saint-Germain en Manchester City de regels al eens overschreden werden die clubs gestraft met boetes van zestig miljoen euro en een inkrimping van de Champions League-selectie.
Volgens de studie van de Universiteit van München werkt FFP in het nadeel van kleinere clubs. 'Het systeem heeft de verschillen niet verkleind, maar eerder vergroot', meldt professor Christoph Kaserer. Een van de conclusies is dat de bestaande hiërarchie in het topvoetbal in marmer wordt gebeiteld omdat de invloed van investeerders is afgenomen.
Financieel zwakkere clubs kunnen niet langer met behulp van een suikeroom enorme stappen voorwaarts maken, omdat deze middelen in FFP niet worden gezien als 'natuurlijke inkomsten' en derhalve niet meetellen bij de beoordeling. 'Juist investeerders kunnen de bestaande sportieve verhoudingen door elkaar schudden', meent Kaserer.
Het FFP-rapport kwam uit op de dag dat de Europese competities, verenigd in de EPFL, met elkaar vergaderden over de nieuwe Champions League-opzet. De EPFL maakt zich grote zorgen over het groeiende gat tussen de top en de rest nu de sterkste competities liefst vier clubs rechtstreeks mogen inschrijven vanaf 2018.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login