Onderzoek leidt tot 'alarmerende' conclusies over WK-plan FIFA
De FIFA-plannen om de WK-frequentie te verhogen hebben een zeer schadelijk effect op de spelers in het algemeen en de Europese bonden in het bijzonder. Dat concludeert het door de UEFA in de arm genomen bureau Oliver & Ohlbaum.
De wereldvoetbalbond onderzoekt of de WK-eindrondes voortaan eens in de twee jaar moeten plaatsvinden in plaats van eens in de vier jaar, zoals al sinds 1930 het geval is. Met Arsène Wenger als boegbeeld is de FIFA bezig om het nieuwe evangelie te verspreiden.
De UEFA, van meet af aan weinig enthousiast over het baanbrekende voorstel, huurde Oliver & Ohlbaum in om de impact van een kortere WK-cyclus op het voetbal te onderzoeken. Vrijdag deelt de Europese voetbalunie de conclusies, die 'alarmerend' worden genoemd.
'Het doel van de nieuwe kalender is om de belasting van spelers te verminderen. Dat staat nogal op gespannen voet met het voorstel om het aantal toernooien te verdubbelen', zo stelt Oliver & Ohlbaum. 'Toernooien met zo'n hoge intensiteit - WK's en continentele evenementen - kunnen niet elk jaar worden gespeeld, zonder de mentale en fysieke last voor spelers te verhogen.'
Fanbase
Wenger en de zijnen pleiten ook voor het terugdringen van het aantal interlandperiodes. De periodes waarin er dan wel ruimte is voor interlands zouden flink moeten worden verlengd. 'Als het aantal eindtoernooien wordt verhoogd en het aantal kwalificatieduels wordt verminderd, dan zullen de spelers die toch al het meeste spelen nog vaker in actie komen. Hetzelfde geldt voor hun nationale ploegen. Equipes die zich niet plaatsen voor toernooien verliezen juist het contact met hun fanbase omdat ze lang niet in actie komen', zo waarschuwt het rapport.
Oliver & Ohlbaum vindt ook dat het Internationaal Olympisch Comité een punt heeft met de kritiek dat andere sporten schade zullen ondervinden van een kortere WK-frequentie. 'Hun speelruimte wordt ingenomen door een machtige concurrent.'
Geld
Het bureau becijferde - last but not least - dat de inkomsten van de Europese bonden flink kunnen teruglopen omdat er voor UEFA-gerelateerde toernooien minder ruimte overblijft op de kalender. Juist met het centraal vermarkten van de Europese voorrondeduels en de Nations League wordt veel geld binnengehaald. Voeg daarbij de mogelijke gederfde inkomsten uit sponsoring en recette en de totale omzet die Europese bonden gedurende vier jaar draaien zou met liefst 2,5 tot drie miljard euro kunnen afnemen.
Met deze gegevens in het achterhoofd is het niet vreemd dat de UEFA-landen massaal tegen het plan zullen stemmen, als de FIFA het WK-voorstel überhaupt officieel wil behandelen. Daarover bestaat twijfel vanwege alle oppositie.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login