Onderzoek wijst uit: Ajax beste opleider voor topcompetities in de wereld

Reacties

Ajax heeft de meeste spelers opgeleid voor de grootste competities ter wereld. Dit is onderzocht door onderzoeksbureau CIES, dat jaarlijks de grote opleidingsclubs op een rijtje zet.

Onderzoek wijst uit: Ajax beste opleider voor topcompetities in de wereld
© Pro Shots

CIES hanteert voor zelfopgeleide spelers dezelfde definitie als de UEFA, namelijk dat spelers tussen hun 15de en 21ste minimaal drie jaar bij een club moeten hebben gespeeld. In dat geval wordt er gesproken van eigen jeugd.

Op basis van die criteria spelen 86 spelers met zo'n verleden bij Ajax in de 48 grootste hoofdcompetities van de wereld. Daarmee blijven de Amsterdammers als opleidingsclub Benfica (85) en Sporting Portugal (83) nipt voor (zie tabel onderaan).

Ook op het gebied van 'training index', een indicatie van het opleidingsniveau waarin onder andere wordt gekeken naar het niveau van de club waar de speler is opgeleid, het niveau van de club waar de speler nu actief is en de leeftijd van de speler, staat Ajax bovenaan. Opnieuw zit Benfica de Eredivisionist op de hielen, Barcelona staat derde op dit gebied.

Op de clublijst met ruim honderd teams staan naast Ajax ook vier andere Eredivisionisten. Feyenoord leidde 47 spelers op voor de 48 beste competities, AZ 44, PSV 39 en FC Twente 33. De Tukkers staan daarmee op gelijke hoogte als gerenommeerde clubs als Chelsea en Liverpool.

Club Land Opgeleide spelers
Ajax Nederland 86
Benfica Portugal 85
Sporting Portugal Portugal 83
Defensor Uruguay 82
Boca Juniors Argentinië 81
Club Land Training index
Ajax Nederland 108,1
Benfica Portugal 105,9
Barcelona Spanje 104,8
Boca Juniors Argentinië 99,5
Real Madrid Spanje 96,5
--- --- ---
Feyenoord Nederland 55,8
AZ Nederland 50,8
PSV Nederland 48,1
FC Twente Nederland 35,0
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.