Ongekende verscheidenheid in kwartfinales CL

Van een dominantie van de grote Europese competities in de Champions League is dit seizoen geen sprake, met dank aan CSKA Moskou en Olympique Lyon.

Ongekende verscheidenheid in kwartfinales CL

In de laatste tien seizoenen waren steeds vier of vijf landen vertegenwoordigd in de kwartfinales van de Champions League. Mede door het succes van CSKA Moskou tegen Sevilla is de verscheidenheid van de acht overgebleven kanshebbers ongekend hoog. Ze zijn afkomstig uit zes verschillende landen.

CSKA Moskou neemt het stokje over van FC Porto, dat zich afgelopen seizoen als vertegenwoordiger van een kleinere competitie plaatste voor de kwartfinale van de Champions League. PSV (2006/07 en 2004/05), Ajax (2002/03), Fenerbahçe (2007/08), Galatasaray (2000/01), Benfica (2005/06) en Panathinaikos (2001/02) flikten dat kunstje afgelopen tien jaar ook.

Ook de Engelse dominantie is aan erosie onderhevig. Waar de afgelopen twee seizoenen de helft van de kwartfinalisten uit de Premier League afkomstig was, moeten nu Manchester United en Arsenal de Engelse eer hooghouden.

Frankrijk kent daarentegen dit seizoen na drie magere jaren veel succes. Zowel Olympique Lyon als Girondins Bordeaux maakte een einde aan de absentie van een Lique 1-club in de kwartfinalefase van de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen