Onthoofd Chelsea jaagt op eerherstel: 'Ongelooflijk, deze club...'
In iets meer dan een week tijd is Chelsea behoorlijk onthoofd. Vorige week vrijdag vertrok met Eden Hazard de grote sterspeler, zondagmiddag maakte ook manager Maurizio Sarri bekend dat hij vertrekt. Meer nog dan al het geval was, moet Chelsea gaan renoveren. En dat met een lege portemonnee. Of beter gezegd: een goedgevulde portemonnee die niet gebruikt mag worden. Ruud Gullit schuift één man nadrukkelijk naar voren: Frank Lampard.
'Ongelooflijk, deze club... Elke keer als een trainer een prijs wint, wordt-ie ontslagen. Je kunt eigenlijk maar beter niets winnen bij Chelsea.' Was getekend: Ruud Gullit. Wie deze quote leest, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de Nederlander ook een beetje doelt op zijn eigen trainerscarrière op Stamford Bridge. Gullit werd in de zomer van 1996 door The Blues aangesteld als speler/manager en won in zijn eerste jaar direct de FA Cup, de eerste grote prijs van de club in 26 jaar tijd.
Een jaar later stond hij knap tweede in de Premier League én stond hij in de kwartfinale van de League Cup en de Europa Cup II, toen hij op de keien werd gezet. De geschiedenis herhaalt zich, zo constateert Gullit nu tegenover Engelse media, al is Sarri feitelijk gezien niet ontslagen. 'Ik snap wel dat hij teruggaat naar Italië. De mensen bij Chelsea zijn niet blij met hem, ook al heeft hij de Europa League gewonnen. Hij heeft het toch gewoon oké gedaan, met een derde plek in de competitie? Als je naar de rest van de clubs kijkt, Liverpool en Manchester City in het bijzonder, dan moet je concluderen dat het nou eenmaal niet zo simpel is om de landstitel te winnen.'
Sarri heeft er het maximale uit gehaald, wil Gullit maar zeggen. En toch kwam het zondagmiddag geenszins als een verrassing dat Chelsea afscheid neemt van de Italiaan, die aan de slag gaat bij Juventus. Officieel omdat hij dolgraag wilde terugkeren naar zijn vaderland - De Oude Dame koopt hem dan ook over van de Londenaren - maar het is een publiek geheim dat er eigenlijk altijd al sprake was van een liefdeloos huwelijk tussen de meestertacticus en de mensen binnen en rondom Chelsea. Sommige tactische keuzes (N'Golo Kanté verplaatsen naar de rechterkant van het middenveld) en weinig fantasierijke wissels werden fel bekritiseerd.
Gullit stelt dat dat niet allemaal de schuld van Sarri was. 'Hij zat in een lastige situatie, waar hij zelf niet zo veel aan kon doen, omdat hij nou eenmaal drie vleugelaanvallers voor de rechterkant had: Pedro, Callum Hudson-Odoi en Willian. Hij heeft het nog even geprobeerd met Eden Hazard in de punt van de aanval. Maar dat werkte niet, dus moest Hazard vanaf links spelen en bleef hij met die andere drie jongens zitten voor de rechterkant. Veel mensen wilden dat Sarri voor de jongeling (Hudson-Odoi, red.) zou kiezen, maar kom op: Willian is een international van Brazilië.'
Hels karwei
De Europa League-zege kan niet verbloemen dat het een bijzonder teleurstellend seizoen was voor de Londenaren. Van het (met de komst van Sarri) beloofde spektakel op het veld was nauwelijks sprake en de achterstand op de twee koplopers was uiteindelijk 25 en 26 (!) punten. En dat terwijl Chelsea in de eerste twaalf competitieduels nog ongeslagen bleef. Vooral de ineenstorting in januari en februari was schrijnend. The Blues wisten in vier van de zeven wedstrijden niet te winnen, in die periode werd er onder meer met 6-0 van Manchester City verloren en was AFC Bournemouth met 4-0 te sterk.
Chelsea wacht nu een hels karwei. Met het vertrek van Eden Hazard naar Real Madrid is het grote lichtpunt van afgelopen seizoen verdwenen. De Belg zal vervangen moeten worden, terwijl vers bloed - ondanks de al aanwezige kwaliteit - volgens velen wenselijk is. Het enige probleem is dat Chelsea vooralsnog geen spelers mag halen, vanwege het transferverbod dat is opgelegd door de FIFA. De club probeert dat nog aan te vechten bij sporttribunaal CAS, maar de kans is groot dat er komende zomer geen nieuwe spelers gekocht kunnen gaan worden. Buiten Christian Pulisic natuurlijk, de aanvaller van Borussia Dortmund werd eerder al vastgelegd.
En wie staat er komend seizoen aan het roer? De naam van Frank Lampard wordt veelvuldig genoemd. Als het aan Gullit ligt, krijgt het boegbeeld inderdaad de kans. De ex-middenvelder deed het afgelopen seizoen, in zijn eerste jaar als manager, behoorlijk goed: met Derby County liep hij promotie naar de Premier League maar nét mis. Het gebrek aan ervaring hoeft volgens Gullit geen belemmering te zijn. 'Chelsea heeft mij ook ooit de kans gegeven. Toen wonnen we de FA Cup, dus ervaring hoeft niet doorslaggevend te zijn.'
Toch zijn er ook valkuilen, aldus de ex-international van Oranje. 'Het is belangrijk dat Chelsea iemand aanstelt die bij de club past én dat hij mensen om zich heen krijgt die hem kunnen helpen. Lampard moet niet de fout maken om vriendjes mee te nemen, maar mensen met ervaring in het coachen en trainen. Dát zou het beste zijn voor Chelsea.' Gelet op die laatste opmerking zou iemand als Guus Hiddink eventueel in beeld kunnen komen. Maar wie het ook wordt of worden: er is enige haast geboden, aangezien het nieuwe seizoen alweer bijna voor de deur staat.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login