AZ heeft vrijdagavond een nipte zege geboekt op PEC Zwolle. De nummer vijftien van de Eredivisie deed het niet onverdienstelijk, maar bleek niet opgewassen tegen uitblinker Ibrahim Sadiq. Door de zege is AZ nu koploper.

PEC Zwolle
1 - 2
AZ
AZ

Na de imposante 9-1 overwinning van AZ op SC Heerenveen werkte PEC Zwolle met licht angstzweet toe naar het duel met de Alkmaarders. Toen de score al na vijf minuten werd geopend door de bezoekers, moet het doemscenario bij de Zwolse spelers wel even door het hoofd zijn geschoten. Na een fraaie combinatie op het middenveld, gaf Ruben van Bommel een afgemeten voorzet, die werd binnengelopen door Ibrahim Sadiq.

Maar PEC rechtte de rug in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten. De ploeg van Johnny Jansen bood AZ behoorlijk partij in de eerste helft, deed goed mee in het positiespel en werd ook een aantal keren gevaarlijk. Toch was de grootste kans voor Troy Parrott. De 22-jarige Ier was vorig weekend nog goed voor vier doelpunten tegen Heerenveen, maar had nu het vizier niet op scherp. Hij ging alleen op de doelman af, maar faalde oog in oog met Jasper Schendelaar.

De tweede helft startte PEC echter net zo beroerd als de eerste. Wederom sloeg AZ na vijf minuten toe via Sadiq. De 24-jarige Ghanees werd weggestoken door David Møller Wolfe, zag Schendelaar wat ver voor zijn doel staan, en rondde zeer fraai af met een stift over de doelman heen, die via de onderkant van de lat binnenviel. Daardoor staat hij nu op vier goals en drie assists in vijf Eredivisie-wedstrijden.

Klik eerst op de tekst in de post om de video te kunnen bekijken:

Met een klein uur op de klok bracht Jansen Younes Namli in, de man die aanvankelijk zou vertrekken uit Zwolle, maar toch een nieuw contract tekende. Dat bleek een goede zet. Hij kwam meteen met een slimme steekbal op de proppen, waardoor Dylan Vente om de doelman heen kon en de 1-2 maakte.

Door de goal van Vente kregen de fans in het MAC3Park een zeer spannende slotfase te zien. Via Sven Mijnans dacht AZ in de blessuretijd nog een derde treffer te maken, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Vervolgens kreeg Vente ook nog een enorme kans, maar Rome Owusu-Oduro vertolkte een heldenrol. Daardoor gaat de ploeg van Maarten Martens met zestien punten aan de leiding in de Eredivisie. PSV volgt op één punt met een wedstrijd minder gespeeld. Nummer drie FC Utrecht heeft evenveel verliespunten als AZ.