Ook de Afrikaan voelt zich straks titelkandidaat
De voetballiefhebbers op het continent Afrika wanen zich tijdens het WK in Zuid-Afrika kansrijker dan ooit voor de eindzege, al is het alleen al op basis van de historie.
Dat is te lezen in het onlangs verschenen boek Voetbal is liefde van Volkskrant-journalist Willem Vissers. Een blik op de geschiedenis leert dat vrijwel altijd een land van het organiserende continent het toernooi wint. Maar ook andere ontwikkelingen geven de Afrikanen gegronde hoop op succes.
De beste voetballers van het continent spelen momenteel voor topclubs. Emmanuel Adebayor (Togo) komt uit voor Manchester City, terwijl de Malinezen Seydou Keita en Frédéric Kanouté bij respectievelijk Barcelona en Sevilla onder contract staan. Ook Nigeria (John Obi Mikel, Chelsea), Ghana (Mickaël Essien, Chelsea) en Kameroen (Samuel Eto'o, internazionale) bezitten een speler van wereldklasse.
Ivoorkust heeft met Didier Drogba (Chelsea, foto), Salomon Kalou (Chelsea), Yaya Touré, (Barcelona), Kolo Touré (Manchester City), Didier Zokora (Sevilla) en Emmanuel Eboué (Arsenal) zelfs een half elftal dat in de absolute top speelt.
Zo beschouwd is dat land de grootste kanshebber uit Afrika. Bovendien is de organisatie degelijk, Ivoorkust heeft een Europese bondscoach (Sven-Göran Eriksson) en alle spelers trekken zich op aan Drogba, de gelouterde topscorer van Chelsea.
Een strakke organisatie - daaraan schortte het nogal eens bij Afrikaanse landen - is essentieel voor de slagingskansen tijdens het toernooi, beweert de Nederlander Jo Bonfrère in Voetbal is liefde. Bonfrère was coach van het Olympisch Elftal van Nigeria dat in 1996 de gouden medaille tijdens de Spelen van Atlanta won.
'Ik heb heel hard gewerkt om ze goed te laten voetballen' zegt de coach. 'Om discipline in het elftal te krijgen en ze bereidheid bij te brengen voor elkaar te werken. Een enorme klus. Elke dag weer schreeuwen, honderd keer een training stilleggen als een speler met de bal ging lopen terwijl een ander vrij stond. Maar uiteindelijk willen ze hard werken en kun je door heel dikke muren heen gaan.'
De beste Afrikaanse landen stellen de organisatorische problemen rond het voetbal onder de knie te hebben. Ook slagen de bonden er steeds meer in goede coaches aan te stellen. De vuurdoop voor het continent heeft plaats op 11 juni om 16:30. Dan speelt gastland Zuid-Afrika de openingswedstrijd tegen Mexico.