Ook Erdogan woest om schorsing: 'Wat Duitsland en Frankrijk doen, mag wel?'

Het besluit van de UEFA om Merih Demiral voor twee wedstrijden te schorsen, heeft in Turkije veel stof doen opwaaien. Onder anderen president Recep Tayyip Erdogan was woest en riep de fans zelfs op om de groet juist te maken.

Ook Erdogan woest om schorsing: 'Wat Duitsland en Frankrijk doen, mag wel?'
© Pro Shots
Oostenrijk
Oostenrijk
1 - 2
Turkije
Turkije

Doordat Demiral de extreemrechtse wolvengroet deed na zijn goals tegen Oostenrijk, besloot de UEFA hem voor twee duels te schorsen. Politieke uitingen zijn immers verboden. Daardoor mist de verdediger de kwartfinale van het EK tegen Nederland. Turkije vecht de schorsing aan bij het sporttribunaal CAS.

Ook president Erdogan heeft zijn ongenoegen geuit over het besluit. 'Zegt iemand wat over het feit dat de Duitsers een adelaar op hun shirt hebben staan? Of de Fransen een haan? Deze straf is overdreven, het was slechts een vreugde-uiting. Hopelijk is het hele gebeuren zaterdag voorbij als we als winnaars van het veld stappen', aldus Erdogan, die beloofde zelf ook naar Duitsland af te reizen voor het duel en de fans opriep op het gebaar wel te maken.

Ook vice-president Cavdet Yilmaz vond het UEFA-besluit onaanvaardbaar. 'De schoonheid en spanning van het voetbal staan volledig in de schaduw van deze politieke beslissingen', schreef hij op zijn sociale media. Daarnaast was er in de Turkse media veel verbazing. Zo sprak Haber Turk van 'een schandalige straf'. 'Er wordt met twee maten gemeten. Jude Bellingham werd namelijk niet gestraft.' Ook Milliyet sprak van 'een schandelijk besluit'.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Turkije
Meer over Turkije
Meer M. Demiral
Meer over M. Demiral