Opgefrist Oranje start met spektakelstuk aan Nations League-seizoen

Het Nederlands elftal is met een 5-2 overwinning op Bosnië-Herzegovina uitstekend begonnen aan een nieuwe Nations League-campagne. De ploeg van Ronald Koeman was in het grootste gedeelte heer en meester, maakte het zichzelf toch nog even onnodig moeilijk, maar stapte uiteindelijk van het veld met een score die recht deed aan de krachtsverhoudingen.

5 - 2
Bosnië-Herzegovina

Memphis Depay zit momenteel zonder club en is dus niet opgeroepen voor de eerste interlands van Oranje sinds het afgelopen EK, dat voor de ploeg van Koeman een kleine twee maanden geleden eindigde in de halve finale tegen Engeland. Door de absentie van Memphis krijgen andere spitsen nu de kans om zich te laten zien in de nationale ploeg.

Dinsdag speelt Brian Brobbey tegen Duitsland, zo verklapte Koeman alvast, en zaterdag kreeg Joshua Zirkzee het vertrouwen. Dat beschaamde de zomeraankoop van Manchester United niet: in de elfde minuut maakte hij al zijn eerste doelpunt voor het opgefriste Oranje. Nadat een schot van Xavi Simons was gesmoord, verlengde Zirkzee de bal met het hoofd: 1-0.

Met dat doelpunt werd Oranje beloond voor een sterk begin. Bosnië antwoordde met een kans voor Jusuf Gazibegovic, wiens zwakke schot echter een simpele prooi was voor Bart Verbruggen, en daarna was de thuisploeg opnieuw op de baas op het veld. De gelijkmaker, na een klein halfuur, viel dan ook uit de lucht. Ermedin Demirovic schoot hard raak voor de 1-1.

Oranje moest opnieuw beginnen en bleef zijn tegenstander naar achteren drukken. Dat resulteerde ook in kansen, waarbij Tijjani Reijnders na een flitsende combinatie met Zirkzee op de lat schoot. In de blessuretijd van de eerste helft was Reijnders alsnog trefzeker. De middenvelder liep na een slimme pass van Zirkzee door en herstelde de voorsprong.

In de tweede helft slaagde Bosnië er niet nog eens in om op gelijke hoogte te komen. Het krachtsverschil tussen beide ploegen was groot en Nederland legde bij vlagen fraaie aanvallen op de mat. Zo ook tien minuten na rust, toen Denzel Dumfries de bal slim liet lopen voor Reijnders en hij Cody Gakpo een niet te missen kans bood: 3-1.

Hierna deed Oranje zijn best om er een nog ruimere zege van te maken. Daar kwamen ook kansen voor, maar gescoord werd er niet meer. Een ruim kwartier voor tijd deed Bosnië dat wel weer en ook het doelpunt van Edin Dzeko viel uit het niets. Matthijs de Ligt schatte een voorzet niet goed in en dat werd afgestraft door de ervaren spits.

Bosnië geloofde na dit doelpunt zowaar weer in een resultaat. De bezoekers gooiden de schroom van zich af en zochten de aanval, wat resulteerde in enkele hachelijke momenten voor het doel van Verbruggen. De paniek was zichtbaar bij de defensie van Oranje, maar kansen op de 3-3 gaf zij niet weg.

Invaller Wout Weghorst maakte uiteindelijk aan alle onzekerheid een einde. Na een gepakt schot van Quinten Timber, die voor het eerst samen met zijn broer Jurriën in Oranje speelde, stond Weghorst op de goede plek voor de 4-2. In blessuretijd maakte Xavi Simons er zelfs nog 5-2 van en zo kan de ploeg van Koeman met een goed gevoel naar de burenruzie met Duitsland toewerken. Dinsdag komt Die Mannschaft naar de Johan Cruijff Arena toe.