Oranje imponeert bij vlagen in voetbalgevecht met Duitsland

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond vooral in de eerste helft indruk gemaakt in het Nations League-duel met Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman verzuimde echter de kansen te benutten en moest daardoor uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.

2 - 2
Duitsland
Duitsland

De ogen waren in de Johan Cruijff Arena gericht op Brobbey, die vorige week al te horen had gekregen dat hij tegen Duitsland in de basis zou starten. Joshua Zirkzee voerde de druk op met zijn goede optreden tegen Bosnië-Herzegovina (5-2), maar daar bleek de 22-jarige spits van Ajax geen last van te hebben. Met de 1 meter 95 lange Jonathan Tah in zijn rug was de beresterke Brobbey voortdurend aanspeelbaar en stond hij aan de basis van diverse Oranje-aanvallen.

De eerste keer leidde dat al direct tot een doelpunt. Na een lange bal van achteruit van doelman Bart Verbruggen legde Brobbey de bal met de borst klaar voor Ryan Gravenberch. De opnieuw uitblinkende controleur van Liverpool had al gezien dat Tijjani Reijnders een loopactie was ingestart en zette de middenvelder van AC Milan alleen voor Marc-André ter Stegen. Reijnders bleef koelbloedig en bezorgde Oranje met zijn tweede goal in drie dagen tijd een droomstart.

Het was een klein wonder dat het daarbij bleef in de eerste helft, want het blij vlagen flitsende Oranje creëerde nog een paar opgelegde kansen. Denzel Dumfries verzuimde echter raak te koppen uit een vrije trap van Xavi Simons, die zelf op de voeten schoot van Ter Stegen. De pass van Gravenberch die daaraan vooraf ging, was het hoogtepunt van de eerste helft. De ex-Ajacied toonde zijn klasse door de bal na de stuit over vijftig meter op de stropdas van Simons te leggen.

Zo waren er wel meer momenten dat de Duitse defensie aan de bak moest. Veelzeggend was dat centrale verdedigers Tah en Nico Schlotterbeck na een half uur allebei al geel op zak hadden. Oranje had minder te duchten van de gevreesde tandem voorin. Duitsland grossierde in balbezit, maar de klasse van Jamal Musiala en Florian Wirtz kwam maar zelden tot uiting. Kai Havertz raakte het zijnet na een passje van Wirtz en een schot van Musiala belandde op het dak van het doel.

Toch ging Oranje met een achterstand de kleedkamer in na een dramatische fase voor rust. De ongelukkige Matthijs de Ligt leidde de gelijkmaker in met balverlies op eigen helft. Musiala onderschepte de bal en vond Havertz. Die stuitte nog op Verbruggen, maar in de rebound maakte de in de basis gestarte Deniz Undav zijn eerste interlandgoal. En vlak voor rust maakte Joshua Kimmich er na een voorzet van David Raum ook nog 1-2 van, nadat Undav de bal had doorgetikt.

Vlak daarvoor had Nederland ook al een domper te verwerken gekregen met het uitvallen van Nathan Aké. De verdediger van Manchester City verstapte zich bij een aanname en verging van de pijn. Per brancard moest Aké van het veld worden gedragen. Met Jurriën Timber als zijn vervanger en de debuterende Jan Paul van Hecke na rust in plaats van de onfortuinlijke De Ligt toonde Oranje na rust veerkracht, want het begon net als in de eerste helft goed aan het tweede bedrijf.

Het leidde vijf minuten na de hervatting al tot de gelijkmaker. Weer imponeerde Brobbey door de bal na een steekpassje van Simons met zijn sterke lijf vast te houden en bij de tweede paal tot bij Dumfries te krijgen. Voor de mee opgekomen rechtsback was het een koud kunstje om de bal binnen te schuiven. Vlak daarvoor had Ter Stegen al moeten ingrijpen bij een stiftje van Cody Gakpo. Ook Gravenberch zette de Duitse doelman aan het werk met een schot van afstand.

Met Quinten Timber in plaats van Jerdy Schouten op het middenveld was de start van de tweede helft veelbelovend, maar echt de controle over de wedstrijd kreeg Oranje niet. Het spel bleef op en neer golven met ook genoeg kansen voor Duitsland. Havertz kreeg snel na de gelijkmaker van Dumfries al een grote kans op de 2-3, maar werkte de bal onder druk van Jurriën Timber met zijn scheenbeen over. Een vrije kopkans bleek twintig minuten voor tijd niet besteed aan Raum.

Terwijl de onderlinge irritaties toenamen, probeerde Koeman de controle terug te krijgen door Lutsharel Geertruida te brengen in plaats van Simons. In de laatste tien minuten kwam ook Wout Weghorst nog in de ploeg voor Brobbey, sinds kort ook zijn concurrent bij Ajax. In de slotfase kon Oranje er met Weghorst in de punt van de aanval geen slotoffensief meer uitpersen, waardoor het bij een gelijkspel bleef in Amsterdam. Toch zal Koeman hoop putten uit het bij vlagen flitsende aanvalsspel.