Oranje Leeuwinnen grijpen groepswinst met grootste WK-zege ooit

De Oranje Leeuwinnen zijn geslaagd in hun missie. Door een historische overwinning op Vietnam plaatst Nederland zich als groepshoofd voor de knock-outfase van het WK.

© NOS
Vietnam
Vietnam
0 - 7

De opdracht voor de Leeuwinnen van tevoren was duidelijk: winnen en zo veel mogelijk scoren. Op die manier kon Nederland nog over titelhouder Verenigde Staten heen wippen in Groep E. De Amerikaanse dames speelden tegelijkertijd tegen Portugal, maar kwamen niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Nederland was wél op schot. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was nog voor Vietnam, maar daarna nam Oranje het initiatief. In de achtste minuut was het voor het eerst raak. Lieke Martens controleerde een lange bal van Dominique Janssen met de buik en lepelde de bal over de Vietnamese keeper heen: 0-1.

Drie minuten later zorgde Katja Snoeijs al voor de 0-2. Zij kreeg de bal van Daniëlle van de Donk en kon helemaal vrij uithalen vanaf randje zestien. De mooiste goal van de eerste helft kwam vervolgens op naam van Esmee Brugts. Zij kwam vanaf links naar binnen en legde de bal fraai in de verre bovenhoek: 0-3.

Oranje rook bloed en bleef gas geven. Halverwege de eerste helft werd het al 0-4 via Jill Roord, die afrondde uit een voorzet van Janssen. Daniëlle van de Donk bracht de ruststand op 0-5 uit de rebound na een inzet van Roord.

Oranje zat bij rust zo al op rozen, zeker gezien de tussenstand bij het duel van de VS. Jonker maakte van die riante marge gebruik door Victoria Pelova en Van de Donk wat rust te gunnen. Kerstin Casparij en Wieke Kaptein (17) kwamen erin. Laatstgenoemde werd zo de jongste Oranje-debutant ooit op een WK.

Het lukte de Leeuwinnen niet om de productie uit de eerste helft te evenaren, maar Brugts kwam wel met een kopie van haar prachtige doelpunt. Opnieuw vond ze schitterend de bovenhoek met een schot van afstand: 0-6. Roord kopte daarna nog de 0-7 binnen voor het slotakkoord.

Oranje won nog nooit een WK-duel met meer dan twee doelpunten verschil en verpletterde dus haar eigen record. De ploeg van Jonker gaat als groepshoofd naar de achtste finales. Daarin wacht de nummer twee van Groep G als opponent, momenteel is dat Italië. De VS lijkt zich op te gaan maken voor een kraker tegen Zweden.