Oranje soeverein op kop na simpele zege tegen IJsland

Nederland heeft ook het tweede kwalificatieduel richting het WK 2010 winnend afgesloten. Het matige IJsland werd in De Kuip met 2-0 verslagen. Smetje was de blessure die Nigel de Jong opliep.

Oranje soeverein op kop na simpele zege tegen IJsland

De Jong moest zich al na twaalf minuten laten vervangen door Demy de Zeeuw. Hij was geblesseerd geraakt nadat hij zelf een felle tackle had ingezet. Het was tekenend voor het spel van Oranje tijdens de openingsfase. Het Nederlands elftal speelde gretig en zette de IJslanders onder druk.

De openingstreffer liet niet lang op zich wachten. Na een afgeslagen corner bracht Rafael van der Vaart de bal opnieuw voor het doel en Joris Mathijsen gleed de bal bij de eerste paal in het doel. Oranje kreeg daarna kansen op meer. Met name Ryan Babel was gevaarlijk, maar zijn acties op de linkerflank hadden weinig rendement. Het was even schrikken toen Nederland vlak na rust aan het knoeien sloeg. De matige IJslanders straften de gemakzucht echter niet af. Klaas-Jan Huntelaar was wel genadeloos. Na fraai doorspelen van Van der Vaart schoot de spits de bal met links diagonaal in de verre hoek: 2-0.

Na het doelpunt van Huntelaar was het eenzijdige duel beslist. Dat Nederland een matiger tweede helft afleverde dan het sterke eerste bedrijf deed eigenlijk niet meer ter zake.

Nederland-IJsland zal de boeken ingaan als de interland waarin Dirk Marcellis zijn debuut maakte in Oranje, waarin Edwin van der Sar bij zijn terugkeer de nul hield en waarin Wesley Sneijder zijn rentree maakte na een knieblessure.

Oranje staat er riant voor in Groep 9 met zes punten uit twee wedstrijden. Schotland heeft twee punten minder, maar speelde al een wedstrijd meer. Qua verliespunten staan Macedonië (drie uit twee) en Noorwegen (twee uit twee) dichter in de buurt van Nederland. Met één punt uit drie wedstrijden lijkt de rol van IJsland uitgespeeld.

Bekijk hier al onze video's