Oranje stuit op landen die snakken naar EK-succes
Nederland kent 116 dagen na de EK-loting nu ook zijn derde tegenstander. Polen maakte in Wales geen indruk, maar hield op het belangrijkste moment de zenuwen in bedwang. Zodoende: op 16 juni is het Nederland – Polen, op 21 juni wacht Nederland – Frankrijk en op 25 juni staat Nederland – Oostenrijk in de agenda. Tijd om de tegenstanders aan u voor te stellen.
POLEN
Eerste EK-deelname: 2008
Laatste EK-deelname: 2020
Aantal EK-deelnames: 4
Beste EK-resultaat: kwartfinale in 2016
Recordinternational: Robert Lewandowski (148 caps)
Topscorer: Robert Lewandowski (82 goals)
Polen is een relatieve nieuwkomer op het EK. Dat is opvallend, omdat het land een zeer succesvol verleden heeft op het WK met twee bronzen medailles in 1974 en 1982, en Olympisch goud in 1972. Voor het EK plaatste die gouden Poolse generatie zich opmerkelijk genoeg nooit. Op de vier deelnames tot dusver deed het land ook weinig van zich spreken: een kwartfinale in 2016 is het beste voor een ploeg die toch tot beter in staat geacht moet worden.
Nederland en Polen troffen elkaar nog nooit op een EK of WK, deze eeuw zelfs niet in een kwalificatiewedstrijd. Er was wel twee keer een dubbele ontmoeting in de Nations League. In Nederland won Oranje een wedstrijd en eindigde de andere in een remise, beide potjes op Poolse grond werden door Nederland gewonnen. De laatste Poolse zege op Nederland dateert van 1979. Nederland won negen van de negentien onderlinge wedstrijden, tegen drie Poolse zeges en zeven remises.
OOSTENRIJK
Eerste EK-deelname: 2008
Laatste EK-deelname: 2020
Aantal EK-deelnames: 3
Beste EK-resultaat: achtste finale in 2020
Recordinternational: Marko Arnautovic (111 caps)
Topscorer: Toni Polster (44 goals, Polster tracht dat aantal met een rechtszaak bij te stellen naar 47 stuks)
Topscorer die nog actief is: Marko Arnautovic (36 goals)
Voor Oostenrijk geldt eigenlijk hetzelfde als Polen: de mooiste dingen liet het land zien op WK's, en in tijden voor de uitvinding van het EK. Het Wunderteam van de jaren '30 was één van de mooiste elftallen van zijn tijd. Voor een EK-deelname moest het Alpenland wachten tot 2008, en dat was geen prestatie ook: als gastland was Oostenrijk zeker van deelname. Het liep roemloos af. Op Euro 2020 haalde Oostenrijk de achtste finales, waarin Italië nipt te sterk was.
Oranje en Oostenrijk hebben elkaar twee keer in de ogen gestaard op eindrondes, beide keren met goede afloop voor Nederland. Nederland opende het WK 1978 met een ruime 5-1 overwinning op Das Team. De tweede keer was een stuk recenter: in de poulefase van Euro 2020. Memphis Depay en Denzel Dumfries zorgden voor de 2-0 zege op Oostenrijk, dat zich overtuigende plaatste in een poule met België en Zweden.
FRANKRIJK
Eerste EK-deelname: 1960
Laatste EK-deelname: 2020
Aantal EK-deelnames: 10
Beste EK-resultaat: winst in 1984 en 2000
Recordinternational: Hugo Lloris (145 caps)
Recordinternational die nog actief is: Olivier Giroud (131 caps)
Topscorer: Olivier Giroud (56 goals)
De Fransen zijn de favoriet voor de eindzege. Logisch: bondscoach Didier Deschamps kan twee, misschien wel drie elftallen van wereldklasse formeren. Les Bleus werden in 2018 wereldkampioen en waren heel dicht bij prolongatie. Daartussen zat een verrassend EK-adieu in een spektakelstuk tegen Zwitserland. De laatste EK-eindzege dateert inmiddels toch alweer van 2000.
Nederland en Frankrijk hebben recent veel tegen elkaar gespeeld in kwalificatiereeksen, eigenlijk altijd met Frans succes tot gevolg. Op EK's is het beeld iets anders. In 1996 waren de Gallische zenuwen het beste in bedwang in een penaltyreeks op Anfield, Oranje nam wraak met een weinig relevante zege op Euro 2000 en later met een fenomenale 4-1 zege in Zwitserland op het EK van 2008. Voor die oorvijg zullen de Fransen nog altijd azen op revanche.
- 8% Eerste (255 stemmen)
- 69% Tweede (2.246 stemmen)
- 17% Derde (565 stemmen)
- 6% Vierde (192 stemmen)
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login