Oranje volgende stop op Ronaldo-route toptalent Güler (19)

Reacties

Hij loste Cristiano Ronaldo af als jongste doelpuntenmaker bij zijn EK-debuut en noteert als tiener ook gelijk een (wonder)goal en assist, net als zijn Portugese idool ooit deed. Arda Güler (19) maakt indruk in Duitsland, waar hij zaterdag tegenover Oranje staat.

Oranje volgende stop op Ronaldo-route toptalent Güler (19)
Oostenrijk
Oostenrijk
1 - 2
Turkije
Turkije

Zoals op elk eindtoernooi tonen op dit EK jonge spelers zich voor het eerst aan de wereld. Zoals Lamine Yamal, de zestienjarige dribbelaar van Spanje. Maar tot nu toe is een andere tiener beslissender: Güler scoorde met een heerlijk afstandschot tegen Georgië en trad dinsdag met zijn assist tegen Oostenrijk, de hoekschop bij de kopbal van Merih Demiral, in de voetsporen van Ronaldo en Wayne Rooney.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat tweetal brak in 2004 door op het EK, toen ze ook bij hun clubs Everton en Manchester United begonnen te oogsten. Zij waren de eerste die als tieners een goal en assist leverden op het EK. Ronaldo maakte uiteindelijk twee goals, waaronder een kopbal in de halve finale tegen Nederland, en Rooney eindigde bijna als topscorer van het toernooi met vier treffers.

Güler maakt ook met zijn spel indruk. Dinsdag gaf de fijnbesnaarde linkspoot in de eerste minuut een steekbal die leidde tot de door hem genomen corner waaruit de 0-1 viel en speelde hij als valse spits een belangrijke rol in de manier waarop Turkije onder de druk van Ralf Rangnicks team uitspeelde. Typerend is de foto op Instagram van Güler die omsingeld is door vier Oostenrijkers, die doet denken aan het iconische beeld van Andrés Iniesta omringd door Italianen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het toptalent kreeg na afloop ook een compliment voor een ander aspect van zijn spel. 'Arda moest vandaag iets anders doen', zei bondscoach Vincenzo Montella na afloop op zijn persconferentie. 'Hij heeft hard gewerkt voor het team, harder gerend dan ik heb hem ooit heb zien doen. Daar zou hij ook trots op moeten zijn. Arda speelde voor het team, ook fysiek heeft hij ons geholpen. Daar moet ik hem mee feliciteren.'

Voor Oranje is het te hopen dat Güler zaterdag in Berlijn geen felicitaties krijgt, zoals Ronaldo twintig jaar geleden na zijn goal tegen Nederland in Lissabon. In de groepsfase stond de Turk al tegenover zijn idool, die nog altijd hoopt de oudste doelpuntenmaker op het EK ooit te worden.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Turkije
Meer over Turkije
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.