Oude Barça-appjes duiken op: Messi 'rioolrat' en 'hormonale dwerg' genoemd
Spanje is in de ban van gelekt appverkeer van het vorige bestuur van Barcelona. In ieder geval één voormalig bestuurder schold Lionel Messi uit, zo blijkt uit de berichten die door de krant El Periódico zijn gepubliceerd.
De meeste gelekte chatberichten dateren van 31 januari 2021. Op die dag publiceerde de krant El Mundo details uit het contract van Messi bij Barcelona. De club, destijds nog gerund door voorzitter Josep Maria Bartomeu, was op zoek naar het lek. Behalve Bartomeu namen ook Román Gómez Ponti (hoofd van de juridische afdeling), Òscar Grau (algemeen directeur), Pancho Schroder (financieel directeur), Javier Sobrino (directeur strategie en innovatie) en Jordi Moix, Oriol Tomàs en David Bellver (overige directeurs) deel aan de chat.
Met name Gómez Ponti liet zich op respectloze wijze uit over Messi. 'Barto, in alle eerlijkheid, als je te maken hebt met zo'n rioolrat, kun je geen goed mens zijn', drukte hij Bartomeu op het hart. 'De club heeft hem alles gegeven, terwijl hij de baas wil zijn over transfers, contractverlengingen, sponsors, et cetera.' Gómez Ponti schreef dat Messi nog meer geld kost dan de gelekte cijfers uit het contract. Zo zou Messi ook verantwoordelijk zijn voor de contractverlengingen van Luis Suárez en Jordi Alba.
Ook worden de kosten die de contractverlengingen van José Manuel Pinto met zich meebrachten meegeteld. Driemaal tekende Pinto voor een jaar bij, totdat hij in 2014 stopte als prof. Destijds gingen al geruchten dat de keeper voornamelijk mocht aanblijven omdat hij een goede vriend van Messi was. Tot slot is er nog de commissie die Rodrigo Messi, de broer van Lionel en zakelijk adviseur van Ansu Fati, ontving voor de contractverlenging van Fati. 'Rodrigo Messi kan niet eens lezen en zijn partner is een drugsdealer', klinkt het.
Bovenal werkte 'de optelsom van chantage en onbeschoft gedrag' van Messi op de zenuwen bij Gómez Ponti. 'Wij als werknemers van Barcelona lijden onder deze hormonale dwerg die zijn leven aan Barça te danken heeft… Ah! En als het slecht gaat, ontvang jij (Bartomeu, red.) het legendarische WhatsApp-bericht: "President, verlaag ieders salaris, maar blijf af van het mijne en dat van Suárez." Ik hoop dat hij er niet meer toe doet wanneer hij is vertrokken. Dat is het ergste wat hem kan overkomen.' Daarop zou Grau geantwoord hebben: 'Ja.'
Bartomeu reageerde: 'Ik ben het op veel vlakken ermee eens, maar Barça staat voorop. Dit soort artikelen (het gelekte contract van Messi, red.) schaadt het imago van de club.' Tomàs speculeerde dat het lek afkomstig was van Laporta, die toen nog presidentskandidaat was en inmiddels de president is. Bartomeu had zijn twijfels bij die bewering, maar de groep was het er wel over eens dat het lek Messi richting de uitgang duwde en dat daarmee '120 miljoen euro werd bespaard'. Bartomeu gaf toe dat de club 'vaak heeft geluisterd naar Leo, niet altijd' en dat Messi 'vijftien procent' van de begroting opslokt, maar dat hij dat ook waard is.
Piqué
Ook Gerard Piqué wekte de woede van Gómez Ponti. De oud-verdediger werd als een 'hoerenzoon' bestempeld nadat hij aangaf dat veranderingen moeten plaatsvinden binnen alle geledingen van de club. Midden in de coronacrisis noemde Gómez Ponti de gehele spelersgroep 'verwende en gevoelloze miljonairs', omdat ze 'weigerden in te stemmen met minimale ingrepen om de financiële stabiliteit van de club te waarborgen'. Contracten van opstandige spelers die weinig marktwaarde vertegenwoordigden, zoals routinier Sergio Busquets, moesten in zijn ogen tegen een 'minimale vergoeding' worden afgekocht.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login