Penaltykiller Diogo Costa behoedt Portugal en Ronaldo voor EK-trauma

Reacties

Portugal heeft maandagavond met de hakken over de sloot de kwartfinale van het EK bereikt. Cristiano Ronaldo speelde een absolute hoofdrol tegen Slovenië, in positieve en negatieve zin. De Portugees miste in de verlenging een cruciale strafschop, maar hielp zijn land vervolgens in de penaltyserie aan de voorsprong. Keeper Diogo Costa werd uiteindelijk de held met drie reddingen.

Penaltykiller Diogo Costa behoedt Portugal en Ronaldo voor EK-trauma
© Pro Shots
Portugal
Portugal
ns
0 - 0
Slovenië
Slovenië

Het was daarvoor dus de grote Ronaldo-show in Frankfurt, maar een kaskraker werd het zeker niet. Eerder een drama met een spectaculaire afloop. De superster eiste opnieuw alle aandacht op en wilde het liefst elke ingespeelde bal ontvangen. Net als in eerdere EK-wedstrijden werd de aanvaller en aanvoerder gefrustreerder met de minuut als het bij zijn landgenoten niet lukte, terwijl Ronaldo zelf ook bijzonder weinig klaarspeelde.

Toch koos bondscoach Roberto Martínez ervoor om de nummer 7 te laten staan. Het resultaat: een vrije trap op de vuisten van de Sloveense goalie Jan Oblak en een grote kans in de laatste minuut van de reguliere speeltijd na goed werk van de ingevallen Diogo Jota. Hij gaf de bal mee aan Ronaldo, maar met links schoot hij op het lichaam van Oblak.

Cristiano Ronaldo verbergt zijn gezicht na weer een mislukte actie.
© Pro Shots
Cristiano Ronaldo verbergt zijn gezicht na weer een mislukte actie.

Slovenië stelde er ook bijzonder weinig tegenover, waardoor het een niet al te boeiend schouwspel werd. 25 minuten voor tijd veerden de Sloveense fans even op toen Benjamin Sesko het sprintduel van Pepe won, maar de spits kreeg de bal vervolgens niet op doel. Zo was er voor de tweede keer dit EK een verlenging nodig.

Daarin leek Ronaldo alsnog zijn hoofdrol te krijgen, maar het ging op pijnlijke en veelzeggende wijze mis voor de haperende doelpuntenmachine. Na een overtreding op Diogo Jota kreeg Portugal vlak voor het einde van de eerste helft van de verlenging een strafschop, die werd gemist door Ronaldo. Hij barstte daarna in tranen uit en werd getroost door landgenoten.

Met de tranen nog in zijn ogen begon Ronaldo aan de tweede helft en ging Portugal gretig op zoek naar de beslissing zonder strafschoppenserie. Het vonnis werd echter bijna aan de andere kant van het veld voltrokken. Pepe verslikte zich in de bal en gaf Sesko een vrije doortocht richting het doel. Keeper Diogo Costa keerde de schuiver echter met zijn been en loodste Portugal zo naar de penaltyserie.

De eerste strafschoppenserie op dit EK resulteerde in een overwinning voor Portugal. Josip Ilicic, die ook al zo'n bijzonder verhaal heeft, miste de eerste strafschop, waarna Ronaldo revanche op zichzelf nam door Portugal op voorsprong te schieten. Toen Jure Balkovec de volgende strafschop van Slovenië ook miste, ging het snel in Frankfurt. Bruno Fernandes raakte, waarna ook Benjamin Verbic Diogo Costa op weg naar het doel vond. Bernardo Silva schoot Portugal vervolgens naar de kwartfinale, waar Frankrijk wacht.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.