Porto consolideert suprematie in Portugal met 27ste titel

FC Porto is zondagavond voor de derde keer op rij kampioen van Portugal geworden. Na de belangrijke 2-1 overwinning tegen Benfica van vorige week, volstond een 2-0 zege op bezoek bij streekgenoot Paços Ferreira.

Porto consolideert suprematie in Portugal met 27ste titel

Vorige week moest Porto tegen Benfica tot het uiterste gaan om de koppositie over te nemen van de concurrent uit de hoofdstad. Dankzij een late treffer van de negentienjarige invaller Kelvin was de opdracht vandaag eenvoudig: winnen in het Estádio do Mata Real.

Halverwege de eerste helft kwam de titel al niet meer serieus in gevaar. Paços-verdediger Ricardo werd van het veld gestuurd voor het veroorzaken van een strafschop, die Porto-aanvoerder Lucho González (foto) feilloos benutte.

Nadat Primeira Liga-topscorer Jackson Martínez de marge zeven minuten na rust had verdubbeld, was de 27ste landstitel welhaast een feit. Want hoewel rechtsback Danilo vier minuten later nog zijn tweede gele kaart kreeg, kwam Porto geen moment meer in de problemen.

OvermachtEn dus is Porto sinds de eeuwwisseling voor de negende keer de beste van Portugal. De overmacht waarmee het dat deed was echter minder groot dan tijdens de vorige twee landstitels. Waar de voorsprong op Benfica in 2010/11 nog liefst 21 punten bedroeg, slonk die vorig seizoen al naar zes punten. In de huidige jaargang is het verschil op de laatste speeldag nog maar één punt.

Opmerkelijk is wel hoe groot het verschil met de overige clubs nog altijd is. Want waar Benfica het gat nagenoeg heeft gedicht, verloor Porto dit seizoen geen enkele keer in competitieverband. Met zes gelijke spelen beperkte het de schade tot een verlies van slechts twaalf punten.

Daarmee zet de ploeg van trainer Vítor Pereira een in de laatste jaren ingezette trend voort. In de laatste drie seizoenen leverde alleen de uitwedstrijd op 29 januari 2012 tegen Gil Vicente een nederlaag op (3-1). De laatste keer dat Porto in het eigen Estadio do Dragão verloor dateert zelfs van 25 oktober 2008, toen Leixões met 3-2 zegevierde. Dat het sindsdien liefst 72 thuisduels ongeslagen bleef is symbolisch over de suprematie van Porto in eigen land.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen