PSV dankt De Jong-vervanger Pepi voor makkie na Europese week

PSV heeft zaterdagavond een bijzonder simpele tiende overwinning geboekt in de Eredivisie. PEC Zwolle liet zich naar de slachtbank en een rcordnederlaag leiden.

PSV
PSV
6 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Vanaf de allereerste minuut was het eenrichtingsverkeer in Eindhoven en daar droeg de rode kaart voor Younes Namli aan bij. Een minuut voor rust gleed hij van achteren veel te hard op de enkels van Ismael Saibari, waarna scheidsrechter Rob Dieperink meteen rood trok.

Saibari had daarvoor al twee assist geleverd. In de negende minuut was het raak voor Ricardo Pepi, die Luuk de Jong verving in de spits. PSV-trainer Peter Bosz rouleerde na de vorige wedstrijd, waarin PSV topclub Paris Saint-Germain knap op 1-1 hield. PSV kon na die zware wedstrijd op halve kracht de foutloze status in de Eredivisie behouden, want PEC was simpelweg niet in staat om het PSV moeilijk te maken.

Enkele minuten voor de rode kaart van Namli scoorde Noa Lang in een bijzondere sfeer. Een lichtshow werd te vroeg aangezet, waardoor de aanval van PSV in flitsend licht werd uitgevoerd. Zo stond het 2-0 toen PEC met tien man kwam te staan, waardoor de tweede helft een formaliteit was. PSV pakte het desalniettemin serieus aan en had binnen het kwartier tweemaal gescoord. Malik Tillman kopte raak op aangeven van Ivan Perisic, die zijn eerste bijdrage leverde aan een PSV-goal, en Pepi maakte zijn tweede van de avond na een actie van Lang.

Voor Bosz het signaal om zijn elftal flink om te gooien. Met liefst vier wissels (Ryan Flamingo, Olivier Boscagli, Saibari en Lang eruit en Armando Obispo, Isaac Babadi, Couhaib Driouech en De Jong erin) ging de thuisclub het laatste half uur in. Pepi bleef dus, ondanks de rentree van De Jong, staan en dat resulteerde in de 5-0. Twintig minuten voor tijd kopte hij raak voor zijn hattrick tegen PEC. De Amerikaan had echter pech: het doelpunt werd uiteindelijk als eigen goal gegeven aan keeper Jasper Schendelaar.

Noa Lang vierde zijn doelpunt op bijzondere wijze, met een verwijzing naar een rapnummer dat hij uitbracht met Ronnie Flex.

Diezelfde Schendelaar moest tien minuten voor tijd aan de bak, nadat Anselmo Mac Nulty hands had gemaakt. Voor Pepi een kans op alsnog een hattrick, maar aanvoerder De Jong ging zelf achter de bal staan. De doorgaans zo koelbloedige spits miste echter, hij schoot tegen de paal. Een (gedeelde) recordzege op PEC kwam er uiteindelijk nog, door invaller Johan Bakayoko. In 1988, 2003 en eerder dit jaar won PSV ook al met zes goals verschil van PEC.

PSV kan komende week zonder Europees tussendoortje toewerken naar de topper tegen Ajax, die zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena wordt afgewerkt. PEC, dat moet vrezen dat het afzakt naar de degradatiezone, staat doordeweeks in het bekertoernooi tegen NEC en speelt daarna tegen Go Ahead Eagles in de Eredivisie.