PSV en NAC ontmoeten Europees onervaren clubs

De loting voor de derde voorronde van de Europa League koppelde PSV en NAC aan nogal onbekende clubs uit kleine voetballanden.

PSV en NAC ontmoeten Europees onervaren clubs

PSV stuit op een onbekende tegenstander. Zowel Cherno More Varna als FC Iskra-Stali heeft nauwelijks historie op de Europese velden. De Bulgaren maakten afgelopen seizoen voor het eerst kennis met internationaal voetbal, terwijl de Moldaviërs dit jaar debuteren op het Europese podium. Hun eerste onderlinge duel eindigde donderdag in een 1-0 zege voor Cherno More Varna. Miroslav Manolov maakte de enige treffer.

Cherno More Varna kwalificeerde zich als nummer drie achter Levski Sofia en CSKA Sofia voor de voorronde van de Europa League. Met name het opvallend lage aantal tegentreffers (19 in 30 wedstrijden) was de basis voor de hoge klassering. De Bulgaarse club debuteerde vorig seizoen in Europa. VfB Stuttgart maakte met de nodige moeite een einde aan de Europese illusies van Cherno More Varna.

FC Iskra-Stali heeft ook in eigen land nauwelijks geschiedenis. De Moldavische club is pas sinds 2005 onder die naam actief in het profvoetbal. Afgelopen seizoen eindigde met een derde plaats in de hoogste klassering ooit, waardoor trainer Nikola Spasov zijn ploeg mocht voorbereiden op een Europees avontuur. FC Iskra-Stali is de competitie begonnen met twee overwinningen zonder tegentreffer.

Voor NAC is het evenmin een uitgemaakte zaak wie na het uitschakelen van Gandzsasar Kapan als volgende tegenstander wacht. Polonia Warschau heeft de beste papieren. De Poolse club legde in San Marino de basis voor een vervolg in de Europa League. Juvenes Dogana uit San Marino ging door toedoen van Daniel Kokosinski op eigen veld met 1-0 ten onder.

Voor Polonia kan het het tweede bezoek aan Nederland worden. In 2001 had de Poolse nummer vier echter weinig kans tegen FC Twente, dat beide duels in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi winnend afsloot. De Macedoniër Filip Ivanovski (foto) droeg met zijn twaalf doelpunten bij aan het bereiken van de vierde plaats, waarmee Europees voetbal werd afgedwongen.

Juvenes Dogana, dat in 2000 ontstond uit een fusie tussen SS Juvenes en GS Dogana, is sinds 2008 actief in Europa. Door Hapoel Tel Aviv bleef het avontuur beperkt tot één voorronde van het UEFA Cup-toernooi. De club uit San Marino wacht op zijn eerste Europese treffer.

{"title":"Lekker Man Special: Feyenoord maakt het eerste doelpunt!","titleMobile":"Lekker Man Special: Feyenoord maakt het eerste doelpunt!","odd":"2.75","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_313c_&affid=205&siteid=432&adid=313&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:91b7afef-c02c-4322-8b33-1750857bc3d6","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Een speciaal verhoogde odd voor deze Champions League-kraker!","textMobile":"Een speciaal verhoogde odd voor deze Champions League-kraker!"}
Bekijk hier al onze video's