PSV maakt haast met aanstelling Rutten als trainer

De aanstelling van Fred Rutten als hoofdtrainer van PSV lijkt nog slechts een kwestie van tijd. De eerste contacten tussen PSV en het kamp Rutten zijn al gelegd.

PSV maakt haast met aanstelling Rutten als trainer

De coach uit Wijchen werd vorige week donderdag op non-actief gesteld door zijn Duitse werkgever Schalke 04. Daarmee is de weg vrij voor een terugkeer naar Eindhoven, waar hij in het verleden in dienst was als assistent-trainer.

De leiding van de aftredende landskampioen hulde zich tot dusverre in stilzwijgen over de benoeming van een nieuwe oefenmeester. Nu bevestigt manager transfers en scouting Adrie van Kraay de kandidatuur van Rutten.

'Fred staat inderdaad hoog op de lijst', zegt Van Kraay. 'Hij heeft het in het verleden fantastisch gedaan bij PSV, hij heeft hier destijds een heel goede indruk achtergelaten. Zijn kwaliteiten zijn bij ons algemeen bekend. Als alles logisch was verlopen, was hij hier een paar jaar geleden op voorspraak van Guus Hiddink al hoofdtrainer geworden. Dat is toen anders gelopen. De kans bestaat dat hij nu wél naar PSV komt.'

Rutten zelf heeft wel oren naar een terugkeer naar PSV, waar hij de langverwachte opvolger van Huub Stevens en interim-trainer Dwight Lodeweges moet worden. Wel beschouwt de voormalige verdediger het als een voorwaarde dat hij een uitgebreid takenpakket onder zijn hoede krijgt.

Zo wil hij de zeggenschap over het aan- en verkoopbeleid van de club. Ook wil hij dat de visie van een opgewaardeerde jeugdopleiding – ingezet onder voormalig trainer Guus Hiddink – wordt doorgezet. Hoofd opleiding Wiljan Vloet probeert daar invulling aan te geven, maar zijn plannen worden ondergraven door directeur Jan Reker, die juist voorstelde om te bezuinigen op de voetbalschool.

Van Kraay hoopt dat PSV 'op korte termijn' naar buiten kan treden met de nieuwe trainer. 'Het moet niet te lang meer duren. We zitten nu met mogelijke aankopen en de toekomst van verhuurde spelers, daar moeten we besluiten over gaan nemen. Dat kan pas als er een nieuwe trainer is.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen