PSV simpel ronde verder dankzij Kezman

Boos waren ze, Mateja Kezman en Mark van Bommel, nadat zij lazen dat voorzitter Harry van Raaij had verklaard dat zij onbewust niet optimaal presteerden bij PSV. Het tweetal loodste de Eindhovenaren naar de laatste acht van het toernooi om de UEFA Cup door alle goals te maken van de 3-0 zege op AJ Auxerre.

PSV simpel ronde verder dankzij Kezman

Gezien de cijfers leek PSV een makkelijk avondje te hebben gehad. En eigenlijk was dat ook zo. Maar eerlijk gezegd zat haast alles mee voor de ploeg van coach Guus Hiddink. Het duel was amper onderweg of de Nederlandse kampioen stond al op voorsprong. En net op het moment dat AJ Auxerre gevaarlijk leek te worden, maakte Kezman 2-0, waarmee de tweestrijd al binnen het half uur beslist was.

PSV legde de basis voor de winst in het eerste half uur dankzij twee snelle treffers van Kezman. In de vierde minuut schoot de Servische spits koel de bal tussen doelman Fabien Cool en de paal in de korte hoek, op aangeven van Ji-Sung Park. En in de 27ste minuut zag hij zijn volley (op assist van Young-Pyo Lee) langs de handen van Cool het doel instuiteren, ondanks de zeer scherpe hoek.

Het was meer dan PSV verdiende, want in het eerste half uur deed Auxerre niets onder voor de thuisploeg, de Franse ploeg was zelfs enkele keren dichtbij de 1-1 via Olivier Kapo en Yann Lachuer. Zij verzuimden echter de defensieve onzekerheid bij PSV, na fouten van Remco van der Schaaf en Wilfred Bouma, af te straffen. Na de 2-0 kroop PSV voor het doel van Ronald Waterreus. De Eindhovenaren lieten de Fransen het spel maken en ontregelden die opbouw van Les Bleus voordat die gevaarlijk werd. Die tactiek werkte goed. Auxerre kreeg nog maar een kans: Kapo kopte vlak voor rust echter naast.

PSV scoorde nog wel. Halverwege de tweede helft bewees PSV zeer efficiënt te spelen, want de eerste echte uitbraak leverde in de 73ste minuut direct de 3-0 op. John de Jong verlengde de bal voor de voeten van de in de diepte stormende Van Bommel, die oog-in-oog met Cool koel afrondde.

Zo bereikte PSV voor de derde keer in vier seizoenen de kwartfinales van de UEFA Cup. Daarin zal het zeer waarschijnlijk moeten afrekenen met Newcastle United, de ploeg van voormalig PSV-coach Bobby Robson. PSV zal het eerste duel moeten aantreden zonder Kevin Hofland, die tegen zijn derde gele kaart was aangelopen.

Bekijk hier al onze video's