PSV wijst Feyenoord duidelijk terug in De Kuip

PSV klopte Feyenoord in de ontmoeting tussen de beide koplopers van de Eredivisie. De Eindhovenaren waren in De Kuip duidelijk de betere ploeg en wonnen dan ook verdiend met 1-0.

Die score was nog geflatteerd ook. Waar Feyenoord slechts tweemaal doelman Gomes op de proef wist te stellen, had PSV een tiental mogelijkheden om keeper Henk Timmer te kloppen. Dát bleef de thuisploeg bespaard. Het bleef bij een treffer van Otman Bakkal. De aanvallende middenvelder was na veertig minuten diep gestuurd via een fraaie pass van Alcides, waarna Bakkal Kevin Hofland te slim af was en Timmer klopte met een schuiver in de verre hoek.

De voorsprong was verdiend, want na een openingsfase waarin Feyenoord volop balbezit had zonder iets te creëren, bouwde PSV aan een overwicht. Ibrahim Afellay en Danko Lazovic waren al dicht bij de openingstreffer geweest. Na rust domineerde de ploeg van coach Seff Vergoossen. Dat was mede te wijten aan scheidsrechter Pieter Vink, die Nick Hofs wel heel rap een tweede gele kaart voorhield. De middenvelder van Feyenoord kreeg zijn tweede prent nadat hij was teruggefloten voor een lichte overtreding op uitblinker Ibrahim Afellay en daarop een wegwerpgebaar maakte.

Na het wegzenden van Hofs was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Timmer. Lazovic, Jefferson Farfán, Afellay en de in de basis begonnen debutant Balász Dzsudszák verschenen voor de Feyenoord-goalie, die een tweede tegentreffer én een voortijdige beslissing met kunst- en vliegwerk wist te voorkomen.

Feyenoord stelde daar weinig tegenover. In de eerste helft had Roy Makaay een goede kans, na rust knalde Luigi Bruins vanaf twintig meter op de vuisten van Gomes, terwijl invaller Chun-Soo Lee in blessuretijd nog mocht uithalen. Meer had de ploeg van coach Bert van Marwijk niet te bieden, al zal verwijtend zijn gekeken naar arbiter Vink.

PSV is koploper met 39 punten uit achttien duels. Feyenoord volgt met 36 punten, evenveel als FC Groningen dat één wedstrijd meer heeft gespeeld.