Rasartiest Érik Lamela: dribbelen in de geest van Maradona
Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de tweede editie Érik Lamela, de Argentijnse aanvallende middenvelder die het woensdagavond op Wembley met Tottenham Hotspur opneemt tegen AS Monaco.
Noord-Londen, 20 augustus 2016. Crystal Palace is de onwetende figurant op White Hart Lane, het door Érik Lamela gekozen decor voor een volgend Youtube-moment. Het is al diep in de extra tijd als linksback Danny Rose van verbazing naar zijn hoofd grijpt. De verstijfde Andros Townsend wenst dat hij voor even zou kunnen schuilen onder de voor hem zo bekende grasmat. Al dribbelend kijkt Lamela met een onschuldige blik nog eens opzij. Alsof hij niets met de panna met buitenkant rechts te maken had. Je doet de Argentijn tekort door hem weg te zetten als enkel een sierlijke dribbelaar, maar eenmaal in het nauw komt zijn verleden als straatvoetballer aan de oppervlakte.
De naam van River Plate-talent Lamela rolt al over de tongen in Buenos Aires als zijn pubertijd nog moet beginnen. Bij jeugdwedstrijden waant de linkspoot zich in een speeltuin. Met 120 goals in één seizoen is het lastig onder de radar te blijven. Barcelona klopt aan. Een huis voor de familie, banen voor vader en moeder en opleidingen voor de jonge Érik en zijn twee broers. Een standaardpakket voor een toptalent, zeg maar. Barça loopt een blauwtje. Op aanspraak van zijn ouders blijft Lamela bij River.
In Argentinië bestormt Lamela de top via de kortste route. Na zijn debuut op zijn zeventiende is de jongeling al snel basisspeler. In mei 2011 verdedigt hij met nummer 10 op zijn rug de clubkleuren in het hol van de leeuw. De tumultueuze rit naar La Bombonera, de thuisbasis van aartsrivaal Boca Juniors, is onvergetelijk, zo vertelt Lamela later. 'We raakten met de spelersbus bij het stadion, maar wel zonder ruiten.' River is in die periode aangeschoten wild. Los Millonarios degraderen in het seizoen 2010/11. En dan verliest River ook nog eens zijn pronkstuk.
De door Lamela ingeslagen weg leidt naar Rome. Geïnspireerd door monumenten als Francesco Totti en Daniele De Rossi bouwt de Argentijn gestaag verder aan zijn toekomst. Na een tweede seizoen voor AS Roma waarin Lamela met vijftien goals in de Serie A zijn status als potentiële wereldtopper onderstreept, slaat Tottenham toe. Het debuutjaar in Londen is er een om snel te vergeten. Weinig speeltijd en ook nog eens het nodige blessureleed. Mauricio Pochettino komt in de zomer van 2014 als geroepen. De manager zet zijn landgenoot weer op het juiste spoor.
Tegenwoordig is Lamela een belangrijke pion in de misschien wel sterkste linie van Tottenham. Het surplus aan technische kwaliteiten van Christian Eriksen, Dele Alli en Lamela is jaloersmakend en het trio schroomt ook niet de mouwen op te stropen. Iedere verdediger met een bal aan de voet is als een prooi voor het jagende drietal achter spits Harry Kane. De aanvallende middenvelders zijn sleutelfiguren in de formatie van Pochettino, die zweert bij hoog druk zetten.
Lamela was vorig seizoen in de Premier League de aanvallende middenvelder met de meeste tackles (81) en ook gele kaarten (negen). Toch voert klasse nog altijd de boventoon, met zijn Rabona-goal tegen Asteras Tripolis als een van de bewijsstukken. Op een goede dag staat er geen maat op de 22-voudig international. Zo is het eigenlijk altijd al geweest. 'Ik ben geboren om te voetballen, zoals iedereen voor iets geboren is', zei Lamela op zijn twaalfde.
Het is Pochettino die zijn landgenoot constanter heeft gemaakt. Af en toe stuurt de manager zijn raspaardje nog bij, zoals na de actie waar Townsend - tot januari 2016 nog speler van Tottenham - nog weleens wakker van schrikt. 'Ik hou er niet van als je tegenstanders probeert te vernederen. Dat is ook niet het doel van Érik. Het is onderdeel van zijn spel, maar het is niet iets om toe te juichen. Toen ik nog speler was, wisten tegenstanders dat als ze mij door de benen zouden spelen, dat ik ze na afloop zou vermoorden.'
Hoe volwassen Lamela als voetballer ook is geworden, zo nu en dan neemt de geboren artiest het gevaar van dergelijke acties nog voor lief. Geheel in de geest van zijn idool, Diego Armando Maradona. (Bas van den Hoven)
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login