Ricardo opnieuw plaaggeest Engeland

Weer was het een ploeg van Luiz Felipe Scolari die Engeland uitschakelde in de kwartfinale van een eindronde. Net als twee jaar geleden was het doelman Ricardo, die de Engelsen uit de halve finale hield tijdens de strafschoppenserie: 3-1.

Ricardo opnieuw plaaggeest Engeland

Na het saaie 0-0 gelijkspel dat na twee uur voetbal op het scorebord stond, was het opnieuw de doelman van Sporting Lissabon die de hoofdrol opeiste. Hij stopte de penalty's van Frank Lampard, Steven Gerrard en Jamie Carragher en zag Cristiano Ronaldo beheerst de beslissende pingel binnenschieten. Het was een ruime beloning voor het laf voetballende Portugal, tegen een wederom niet best Engeland.

Zoals verwacht gingen Engeland en Portugal elkaar zeer omzichtig te lijf. Portugal zocht het in de breedte en speelde in een laag tempo, Engeland probeerde het met lange ballen of door het midden. Beide tactieken werkten niet, geen van beide landen maakte aanvallend indruk, of creëerde een uitgespeelde mogelijkheid. Pauleta was onzichtbaar, Wayne Rooney onbereikbaar.

Zo sukkelde de wedstrijd door tot Rooney in de 62ste minuut op de middellijn een duel aanging met twee Portugezen. Dat kwam de felle spits duur te staan. Want deze actie eindigde met een ogenschijnlijk bewuste trap op het kruis van Ricardo Carvalho, waarna hij met een rode kaart van het veld moest. De erg goed fluitende Horacio Elizondo stond er bovenop en aarzelde geen moment. Hoe dan ook, het rood van Rooney veranderde weinig aan het spelbeeld. Portugal durfde zelfs tegen tien Engelsen niet de aanval te zoeken en gaf het initiatief uit handen, hopend op een counter of een geslaagd schot van afstand. Tevergeefs.

De tien van Engeland probeerden het wel, met Peter Crouch als eenzame spits, de snelle Aaron Lennon op de rechterflank en de alom aanwezige Owen Hargreaves geregeld op links opduikend. De Engelse ijver zorgde af en toe voor dreiging. Invaller Lennon was het dichtst bij een treffer, maar schoot vlak voor het einde van de reguliere speeltijd te zacht in.

Zo moesten Engeland en Portugal net als in 2004 tijdens het EK ook in Gelsenkirchen vanaf de strafschopstip uitmaken wie er naar de halve finale mocht. Daarin bleken de Engelsen nog slechter dan de Portugezen. Lampard, Gerrard en Carragher stuitten op de sterk keepende Ricardo, waardoor de strafschoppen die Petit en Hugo Viana op de paal mikten er niet toe deden: 3-1.

Bekijk hier al onze video's